Hrvatska vojska bi morala jesti hranu koju proizvedu hrvatski poljoprivrednici

Hrvatska vojska bi morala jesti hranu koju proizvedu hrvatski poljoprivrednici

Danas je na Saborskom odboru za poljoprivredu ministar Tolušić informirao saborske zastupnike o Uredbi o ZPP strateškim planovima i zajedničkoj poljoprivrednoj politici koju je Hrvatska podržala uz primjedbe oko potrebe veće fleksibilnost kod odredbe o ograničavanju potpora kod sektorskih mjera, potpore za mlade poljoprivrednike i kod potpore za pašnjake. Govorio je o uočenim nejasnoćama kod propisanih mjera tijekom provedbe u praksi te kazao kako Hrvatska nije zadovoljna odredbom mjerenjem ciljeva i rezultata na godišnjoj razini jer će to rezultirati dodatnim ulaganjima u informatizaciju hrvatskog poljoprivrednog sustava.

Ministar nije zadovoljan niti planiranim ekološkim mjerama koje se planiraju provoditi jer smatra dodatno će opteretiti poljoprivrednike, prenio je i europski stav o problemima s viškovima šećera na tržištu koji se mogu direktno odraziti na naše proizvođače šećerne repe baš kao i pojava klasične svinjske kuge u Mađarskoj i ostalim EU zemljama. Ministar je također najavio i povoljne kamate za razvoj stočarske proizvodnje koja je stavljena u skupinu prioriteta, te rekao da je 85% ukupne alokacije sredstava u poljoprivredi raspisano kroz javne pozive i 58% ugovoreno.

Nakon takve ministrove izjave ostaje pitanje tko je imao mogućnost javljanja na natječaje, za koga su bili raspisivani jer mnogi mladi poljoprivrednici, članovi OPG-a ostarjet će prije nego li na njihova gospodarstva dođu prva europska sredstva.

U raspravi je sudjelovao i HSS-ov saborski zastupnik rekavši kako poljoprivrednici ne osjete mjere o kojima ministar govori jer poljoprivrednike u Hrvatskoj najviše opterećuje nedostatak tržišta oko čega se naši pregovarač s EU i sam ministar moraju zauzeti, to je prva mjera za revitalizaciju OPG-ova.

Upozorio je na nečinjenje države u zaštiti domaće proizvodnje i činjenicu kako domaće jabuke, svinje pa i krizanteme ostaju na farmama i plastenicima a Hrvati jedu uvezenu, skrivenim potporama visoko subvencioniranu hranu rekavši: “Ako je država spremna ulagati u brodogradilišta, davati jamstva i ako je svaki hrvatski građanin opterećen sa 700 kn Uljanikovog duga koji će biti plaćen iz proračuna onda poljoprivrednici od ministra poljoprivrede očekuju da barem otkupi proizvode hrvatskih poljoprivrednika i s njima nahrani vojsku i policiju. Uz dobru volju to je moguće.”

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.