Hrvatski seljački savez dao podršku Domoljubnoj koaliciji

Hrvatski seljački savez dao podršku Domoljubnoj koaliciji

Hrvatski seljački savez je danas održao konferenciju za medije na temu: “Ministar Jakovina u Programu ruralnog razvoja zaboravio da u Hrvatskoj postoje seljaci” te je tom prilikom predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza, Mijo Latin, dao podršku Domoljubnoj koaliciji i pozvao seljake da 8. studenog njima daju svoj glas.
Priopćenje Hrvatskog seljačkog saveza u nastavku.

Dana 02.11.2015. u vrijeme kada se svi u miru i tuzi sjećamo svojih umrlih, paleći im svijeće i posjećujući njihove grobove, objavljen je popis Ministarstva poljoprivrede od 214 poljoprivrednih proizvođača koji su udovoljili uvjetima raspisanog natječaja iz Programa ruralnog razvoja za mjeru 4.1.1. ulaganja u poljoprivrednu imovinu. Vidjevši popis shvatili smo da je upravo na Dušni dan ministar Jakovina sahranio hrvatsko selo jer su seljaci dobili 25% od predviđenih sredstava, a 75% sredstava dobili su veliki sustavi pomoću umjetno stvorenih kriterija i pojeli skoro cijeli kolač, ali su očito političke obveze prema njima veće nego nacionalni interes opstojnosti hrvatskog sela za kojeg je i predviđen novac iz Programa ruralnog razvoja.

U duhu predstojećih parlamentarnih izbora pozivamo hrvatske seljake da nikako ne daju podršku najnesposobnijem ministru u povijesti hrvatske države, kao i nesposobnoj Vladi koja nije poduzela ama baš ništa u cilju poboljšanja života na selu jer je dosadašnjim modelom razvoja poljoprivrede doprinijela :
– visokoj ovisnosti o uvozu hrane,
– najvećim padom obujma poljoprivredne proizvodnje i padom dohotka poljoprivrednih proizvođača od 38%
– stvaranjem stotinu velikih koji koriste više od jedne trećine poljoprivrednih površina i dobivaju više od jedne trećine novčanih potpora, te direktno utječu na provođenje agrarne politike.
– više od 100 000 OPG-a tipičnih hrvatskih obiteljskih gospodarstava su bez posebne državne skrbi i napuštena od aktualne hrvatske vlasti
– sve veći broj poljoprivrednika napušta poljoprivredu posebice stočarstvo
– najsposobniji mladi žele, a veliki broj i uspijeva napustiti hrvatsko selo i Hrvatsku
– 80% hrvatskog teritorija je doživjelo demografski slom
– u protekle četiri godine u funkciju je stavljeno vrlo malo poljoprivrednog zemljišta i to uglavnom na štetu malih i srednjih OPG-a
– također zadnje četiri godine hrvatska Vlada i ministar Jakovina oteli su hrvatskom seljaku skoro dva cijela godišnja Proračuna za poljoprivredu. Jakovina umjesto da se borio za svoj resor, borio se protiv sela i poljoprivrede.

Jedino rješenje je da Hrvatska mora promijeniti model razvoja svoga sela i svoje poljoprivrede, a to jedino svojim programom jamči “Domoljubna koalicija” pa stoga pozivamo hrvatske seljake da 8. studenog izađu na izbore i svoj glas daju “Domoljubnoj koaliciji” jer taj glas će značiti spas hrvatskog sela.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.