HSS Brodsko-posavske županije: Zašto ministar Tolušić gasi posljednji fenjer u ruralnom prostoru?

HSS Brodsko-posavske županije: Zašto ministar Tolušić gasi posljednji fenjer u ruralnom prostoru?

„Kako zadržati mlade u Hrvatskoj“ postalo je retoričko pitanje koje se postavlja uz ritualnu jutarnju kavu, na plaži, u medijima, pitanje je to na koje odgovor očekuju hrvatski roditelji čija djeca završavaju obrazovanje, formiraju obitelji te oni čija su djeca, izgubljena u hrvatskom beznađu, bolji život potražila u Njemačkoj, Irskoj ili Austriji.

Pravog odgovora nema, hrvatski javni medijski prostor, u nedostatku tema koje rješavaju životna pitanja i egzistencijalne probleme, ponovno je opterećen pitanjem čiji je pradjed bio ustaša, a čiji partizan.

Predsjedništvo HSS-a Brdsko-posavske županije održalo je sjednicu na kojoj se raspravljalo o gospodarskoj problematici Slavonije i Hrvatske. HSS-ovci nisu mogli zaobići temu praznih gradova i sela te problem iseljavanja koji je u Slavoniji najizraženiji posljednjih desetak godina. Iskazali su zabrinutost za poljoprivrednu proizvodnu, jer slavonska žitna polja su nekada hranila cijelu Hrvatsku, proizvodni kapaciteti i danas postoje, ali poljoprivredni proizvod ne može doprijeti do hrvatskog potrošača kojemu su u trgovačkim lancima, usprkos donesenom Zakonu o sprječavanju nepoštenih trgovačkih praksi, servirani manje kvaliteti uvozni prehrambeni proizvodi. Slavonske višnje, lubenice, češnjak, paprika i paradajz trunu u skladištima, dok proizvođači traže rješenje u iseljavanju, jabuka će ostati neobrana zbog nedostatka radnika. Industrijska proizvodnja stagnira, obrti se gase, Slavonija umire.

U takvim okolnostima HSS-ovci smatraju nedopustivim potez ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, koji pod izlikom reorganizacije javnih službi, gasi Hrvatsku poljoprivredno-šumarsku savjetodavnu službu i poslove iz njihove nadležnosti pripaja Ministarstvu poljoprivrede. Podsjećaju kako je Zakon o njenom radu donesen prije nešto više od mjesec dana.
HSS-ovci pitaju zašto ministar gasi posljednji fenjer u ruralnom prostoru. Savjetodavna služba je razvijana trideset godina, postala je prepoznatljiva i servis OPG-ovima. Mreža ispostava pokriva cijelu Hrvatsku i dostupna je svakom proizvođaču. Je li to još jedan pokazatelj da moderna poljoprivreda, temeljima na znanstvenim temeljima, ministru Tolušiću ne treba? Pitaju se je li ministar dogovorio izraelske savjetnike i savjetodavce na sastancima koji su se vodili prošlog tjedna na najvišoj državnoj razini. HSS smatra neprihvatljivim nered na tržištu pšenice, ne zna se tko otkupljuje pšenicu i po kojim uvjetima, pojašnjenje za žetvu 2018. godine stiglo je 25.srpnja, gotovo mjesec dana nakon žetve. Sramotno je i to da seljaci zaoravaju urod (lubenice), a ministar ukida stručnu pomoć OPG-ovima.

HSS-ovci sa sastanka ministru financija Zdravku Mariću šalju prijedlog kako poreznim rasterećenjima rada oporaviti slavonsko gospodarstvo, koje se nije oporavilo od vremena granatiranja i ratnih razaranja.

Predlažemo:
– svim fizičkim i pravnim osobama (s prebivalištem u Slavoniji i koje zapošljavaju radnike) koje obavljaju gospodarsku djelatnost, osigurati pravo na sufinanciranje doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje u prvoj godini nakon zapošljavanja radnika u 100 postotnom iznosu te 50 posto istog u drugoj i trećoj godini nakon zapošljavanja.

To je mjera koja će motivirati gospodarstvenike da otvaraju nove proizvodnje i zapošljavaju u Slavoniji, Slavonija samo takvim mjerama može dosegnuti zaposlenost i proizvodnju kakvu je imala 1990. godine, prije Domovinskog rata. Nove proizvodnje i novo zapošljavanje probudit će uspavanu Slavoniju, ulaganja u mostove i ceste nema taj učinak.

HSS-ovci predlažu i promjene kod bodovanja slavonskih projekata u Ministarstvu regionalnog razvoja i ostalim ministarstvima tako da projekti slavonskih gospodarstvenika i jedinica lokalne i regionalne samouprave u startu dobivaju 20 posto više startnih bodova, jer posluju i žive u Slavoniji.

HSS smatra da su navedene mjere i porezne politike koje rasterećuju poslodavca – provedive, ali je za to potrebna dobra volja vladajućih.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.