HSS krenuo s pripremama za izbore za Europski parlament

HSS krenuo s pripremama za izbore za Europski parlament

U Saboru je održana HSS-ova konferencija za medije “Početak kampanje za izbore za Europski parlament 2019. godine”. Program i plan za nadolazeće izbore predstavili su predsjednik HSS-a Krešo Beljak i međunarodni tajnik HSS-a Darko Till.

Predsjednik Beljak je najavio da je HSS prva stranka koja počinje s pripremama za izbore za Europski parlament iduće godine, na koje će izaći samostalno, a biračima će ponuditi smjernice stranačke vanjske politike, među kojima izdvajaju odustajanje od inicijative Tri mora, a približavanje Njemačkoj, Francuskoj i Beneluxu, proglašenje ZERP-a i uvođenje eura, ali bez inflacije. Upitan znači li to da će HSS i na parlamentarne izbore samostalno, predsjednik HSS-a kazao da imamo potpisan sporazum sa SDP-om, ali da “više vjeruje riječima nego potpisima” te da ćemo na izbore s onima koji pristaju na njihove programske smjernice.

Novinari su predsjednika Beljaka pitali da komentira jučerašnju sjednicu Odbora za gospodarstvo na kojoj su potpredsjednica Vlade Martina Dalić i povjerenik Ante Ramljak odgovarali na pitanja zastupnika.

Beljak je poručio da premijer Andrej Plenković treba hitno, dekretom smijeniti Ramljaka, ali i Dalić koja je, kaže, vrlo duboko involvirana u cijelu aferu. O sjednici koja je trajala četiri i pol sata predsjednik HSS-a kaže da je bio “scenarij koji je unaprijed dogovoren po modelu otegni, odvuci” te da pojedina pitanja zbog toga nisu mogla doći na dnevni red.

“Sasvim je jasno da su HDZ-ovi i HNS-ovi zastupnici i članovi odbora imali unaprijed pripremljene hvalospjeve. Očekivao sam da će netko Ramljaku uručiti kitu cvijeća ili nešto slično i čestitati mu na njegovoj velikoj žrtvi koja košta 250.000 kuna tjedno i koja će koštati naredni period. Žao mi je što to dio zastupnika ne vidi ili ne želi vidjeti, ali činjenica je da je riječ o pljački koja nadmašuje sve pljačke privatizacije u Hrvatskoj zadnjih 28 godina i da nitko tome ne želi stati na kraj”, poručio je predsjednik HSS-a na tiskovnoj konferenciji u Saboru.

Na pitanje treba li premijer smijeniti Ramljaka, Beljak je odgovorio kako se ne može načuditi premijerovom izboru suradnika, koji je na čelo Vlade došao čistih ruku.
“Čini mi se da nema dovoljno hrabrosti, da ne kažem da je kukavica da određene stvari razriješi. Siguran sam da bi mu to donijelo pozitivne, a ne negativne poene. Zdravka Marića ili Martinu Dalić osobno nikad ne bih trpio u Vladi da sam premijer čistih ruku. Ne znam zašto to radi, zašto trpi. Činjenica je da štetu od njegovog nedjelovanja trpe svi građani Hrvatske i da će trpjeti još veću”, kazao je.

Na Ramljakovu izjavu da u Agrokoru radi na ugovor o djelu, Beljak je kazao: “I ja bi bio na takvom ugovoru o djelu”. Na pitanje je li normalno da je povjerenik na ugovoru dok su savjetnici koje je imenovao na plaći u Agrokoru, uzvratio je: “To nije i ne može biti normalno. Cijela priča oko lex Agrokora od početka nije normala. To je direktno uplitanje politike u rad privatnog poduzeća. Da politika je stvorila to privatno poduzeće, to je dijete HDZ-a iz ’90-ih i to je jasno, ali ovaj način uplitanja je u rangu miješanja države u gospodarstvo kao što se to radi u Kini ili na Kubi. Elite koje su vladale za vrijeme komunizma prebacile su se u HDZ i sada to radi na daleko drastičniji način nego što su radili ranije. Upliću se u gospodarstvo, a izravna i neizravna posljedica je pakiranje kofera mladih. Vrlo sam zabrinut za budućnost naše lijepe domovine”, za kraj je zaključio predsjednik Beljak.

Video s konferencije za medije pogledajte OVDJE.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.