HSS ne podržava Prijedlog zakona o komunalnom gospodarstvu u prvom čitanju

HSS ne podržava Prijedlog zakona o komunalnom gospodarstvu u prvom čitanju

Dosadašnji Zakon doživio je brojne izmjene, odnosno njih 18 u proteklih 20 godina, međutim ovaj Predloženi zakon ne nudi rješenja za komunalnu problematiku s kojima se susreću naše jedinice lokalne samouprave na terenu stav je HSS-a.

“Prijedlog sadrži niz nedorečenih i nelogičnih odredbi, kao i onih čija bi primjena u praksi dodatno zakomplicirala cijeli postupak komunalnog gospodarstva upravo za JLS. Ovaj prijedlog dovodi u pitanje opstanak postojećih komunalnih poduzeća te stvara dodatni financijski trošak za JLS”, poručila je u ime Kluba HSS-a potpredsjednica Ana Marija Petin.

Zakon predviđa i ukidanje određenih komunalnih djelatnosti. Na tržište se dakle potencijalno uvode nova trgovačka društva ili koncesije, što može dovesti do poskupljenja usluga za naše građane, jer je privatnim poduzećima naravno na prvom mjestu ostvarivanje dobiti. Riječ je o pogrebničkim uslugama, dimnjačarskim te gospodarskoj djelatnosti odvoza i zbrinjavanja otpada. One su i do sada bile na tržištu, ali usluge su mogla pružati i komunalna poduzeća. Komunalnim redarima su nametnute brojne obveze i dužnosti koje moraju obavljati. Ranije su već opterećeni i Zakonom o zaštiti životinja, Zakonom o gospodarenju otpadom, Zakonom o građevinskoj inspekciji…

HSS traži izmjene u Prijedlogu Zakona kojima bi se na dimnjačarstvo, do donošenja nekog budućeg zakona ili drugog propisa kojima će se ta struka urediti, vrijedile pojedine odredbe dosadašnjeg Zakona o komunalnom gospodarstvu, jer na ovaj način ta struka ostaje bez krovnog Zakona.

“Zbog svega navedenog, Klub zastupnika HSS-a ne podržava Prijedlog zakona u prvom čitanju te tražimo da se u zakonu promijene sporni članci i uvrste prijedlozi HSS-a, ali i dobri prijedlozi drugih klubova”, zaključila je potpredsjednica Petin.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.