HSS-ov načelnik Goran Jelinić: Neću plaću, sve dajem školarcima!

HSS-ov načelnik Goran Jelinić: Neću plaću, sve dajem školarcima!

U petak 7. rujna proslavljen je Dan Općine Brodski Stupnik, kojoj je na čelu HSS-ov načelnik Goran Jelinić. Središnji događaj bila je Svečana sjednica Općinskog vijeća.

Načelnik Općine Goran Jelinić je izvijestio vijećnike i goste o učinjenom prethodne godine te planovima za nastavak mandata.

„Činimo sve da osiguramo elementarne uvjete za pristojan i kvalitetan život našim stanovnicima s proračunom od oko 3 milijuna kuna koji nije dostatan, a manjak proračuna kompenziramo vlastitim radom. Naš proračun uvažava čovjeka, stanovnika naše općine. Naglasak smo stavili na demografske mjere kojima je cilj poboljšanje kvalitete življenja i ostanka u našoj općini. Danas smo objavili javni poziv za program kojim se pomaže u stambenom zbrinjavanu mladih obitelji. Mlade obitelji mogu iz proračuna dobiti do 10.000 kuna, a kada se tomu doda ranija mjera oslobađanj od komunalnog doprinosa kod izgradnje obiteljske kuće, onda to nije zanemarivo. U sljedećem proračunu planirat ćemo više sredstava za tu namjenu”, rekao je na svečanosti načelnik Jelinić.

Općina, pod vodstvom načelnika Jelinića, povećala je naknadu za novorođenčad na 2.000 kn te se naknada proporcionalno povećava za svako sljedeće dijete. Također, Općina sufinancira polazak djece u vrtić s 500 kuna po djetetu, a rad igraonice koju vodi udruga „Bubamara“ s ½ naknade.

Nimalo nevažno, načelnik Jelinić je voloner, odrekao se plaće te taj iznos izdvaja sza kupovinu udžbenika učenicima od prvog do osmog razreda osnovne škole u iznosu od 50%, a stipendiraju se i studenti.

“Umirovljenicima smo organizirali ljetne izlete u Daruvarske toplice. Znamo da se općinski proračun puni iz poreza i naknada koje uplaćuju građani, zato im mjerama koje provodimo pokušavamo isto vratiti kroz društvene i socijalne programe, vodimo računa o našim stanovnicima koliko god je to moguće“, naglasio je Jelinić.

Načelnik Jelinić je govorio o radu udruga koje rade na području općine, koje su se po njegovim riječima okrenule pisanju projekata kako bi sredstva za život civilnog sektora općine povukli iz drugih, nacionalnih i europskih izvora financiranja te je obećao kako će i Općina u narednim godinama planirati više proračunskih sredstava za tu namjenu, jer udruge čine značajan dio društva kroz sve dobro što čine, a posebice kroz promociju Općine Brodski Stupnik. Načelnik je posebno naglasio rad DVD-a kojemu je općina financirala nabavu navalnog vozila, a zajednički planiraju proširenje Vatrogasnog doma.

„Radimo na gospodarskim i komunalnim projektima. Ovoga trenutka je kroz projekte ugovoreno više od 6 milijuna kuna: radimo na asfaltiranju Slavonske ulice, ulice Josipa Kozarca u Starom Slatiniku, završili smo uređenje Narodne knjižnice, zgradu Stare općine u Brodskom Stupniku iz vremena Vojne krajine uređujemo za dječju igraonici i Turističku zajednicu općine Brodski Stupnik koja je sve aktivnija. Realizirali smo program „Zaželi“ kojim pružamo pomoć starijima i zapošljavamo 15 žena. Naša gospodarska zona živi. Svi poslovni subjekti u prve tri godine poslovanja oslobođeni su komunalnog doprinosa. Poljoprivredu razvijamo u suradnji s Brodsko-posavskom županijom koja je pomagala u uspostavi gospodarske zone, a posebice pomaže u projektu analize tla za poljoprivrednike i sufinanciranje izrade poslovnih planova za poljoprivredne projekte. LAG Posavina je osigurao po 15.000 eura za 6 poljoprivrednih projekata s područja Općine Brodski Stupnik“, riječi su načelnika Jelinića koji je i na kraju izlaganja naglasio kako načelnik, zamjenik ili Općinsko vijeće nemaju smisla ako svi građani ne sudjeluju u izgradnji kvalitetnijeg života u Općini te je sve građane općine pozvao na suradnju.

Gosti na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća bili su saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović , zamjenik župana Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković, županijska pročelnica Klara Šćuka, načelnik Općine Oriovac Antun Pavetić sa zamjenicom Željkom Čorak, načelnik Općine Vrbje Igor Jurišić, načelnik Općine Sibinj Josip Pavić, zamjenik načelnika Općine Podcrkavlje Vlado Tadijanović te predstavnici udruga s područja Općine.

Prisutnima se obratio i saborski zastupnik Vlaović. Načelniku Jeliniću je čestitao na programima koje provodi.

„Općina su svi stanovnici općine, kako je rekao i župnik na svetoj misi, zato je važno raditi onako kako su Stupljani naučili s vinovom lozom: okopavati, njegovati, rezati kada je potrebno kako bi izrasla mlada i rodna loza. Vaša loza daje rod unatoč preskromnim sredstvima s kojima načelnik i Vijeće raspolažu, realizirali su veliki broj projekata, jer mudro i pametno raspolažu vašim novcem kako biste ostali živjeti u Stupniku i Slavoniji. Spoj gospodarskih i socijalno-demografskih mjera koje se provode u Općini govore o viziji koju vaši čelnici imaju, na tomu im čestitam, jer znam da im, zbog zanemarivanja s državne razine, nije lako. I danas ponavljam, dajte nam šansu kroz ulaganja u poduzetništvo, a ne samo ulaganjem u infrastrukturu. Dajte nam dodatnih 20% bodova kod ocjene slavonskih projekata kako bismo uhvatili korak s razvijenom Hrvatskom, kako bismo izašli iz gospodarske krize u kojoj smo zbog posljedica Domovinskog rata, kako bi Slavonija oživjela”, poručio je Vlaović.

Programi Dana općine i manifestacija Stupnička berba grožđa nastavljaju se tijekom vikenda.

FOTO: Ivica Galović/PIXSELL

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.