HSS-ov Teo Jeličić u Bruxellesu na raspravi povodom 150 godina hvarskog turizma i održivosti grada Hvara

HSS-ov Teo Jeličić u Bruxellesu na raspravi povodom 150 godina hvarskog turizma i održivosti grada Hvara

Na poziv hrvatskog europarlamentarca Davora Škrleca iz redova Zelenih, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Hvara i predsjednik HSS-a Dalmacija Teo Jeličić sudjelovao je u Europskom parlamentu u Bruxellesu u raspravi “150 godina organiziranog turizma – nulta točka održivog razvoja Grada Hvara“.

U raspravi se moglo čuti kako veća upotreba obnovljivih izvora energije vodi zelenoj energetskoj tranziciji koja potiče inovacije i može stvoriti nova radna mjesta u budućnosti. Također, istaknuto je da bi provedba koncepta održivog turizma omogućila građanima Hvara da tijekom sezone žive dostojan život, a da infrastruktura koja postoji može biti uravnotežena i iskorištena ne samo za potrebe sezone. Činjenica je da se tijekom ljetnih mjeseci hrvatski turizam općenito suočava s nizom infrastrukturnih problema, poput prenapučenosti i gospodarenje otpadom, a posebno zbrinjavanja plastike.

Škrlec je upozorio na rezultate istraživanja organizacije Greenpeace koje je na uzorku iz Jadranskog mora pokazalo kako i u hrvatskoj morskoj soli, kao redovitom proizvodu koji konzumiramo, postoji udio mikroplastike.

Prometna i međuotočna nepovezanost i dalje su ključni problemi hrvatskih otoka.

Hrvatskoj je na raspolaganju 80 milijuna eura iz EU fondova za povezivanje otoka, a u 2016. godini u otoke je uloženo 1,7 milijardi kuna, od čega 1,28 milijarda bespovratnih sredstava – najviše u prometnu povezanost, komunalnu infrastrukturu i gospodarstvo.

U Hrvatskom saboru je trenutačno u proceduri novi Zakon o otocima. Zakon ima za cilj usklađivanja politike otočnog razvoja s nacionalnim i europskim politikama i zakonodavstvom.

U predstavništvu Hrvatske gospodarske komore u Bruxellesu, uz degustaciju lokalnih proizvoda, organizirano je predstavljanje kulturne i sportske turističke ponude Grada Hvara putničkim i turističkim agencijama koje djeluju na području Beneluxa.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.