HSS zatražio sazivanje tematske sjednice Odbora za zaštitu okoliša i prirode na temu “Stanje i kvaliteta života u Slavonskom Brodu”

HSS zatražio sazivanje tematske sjednice Odbora za zaštitu okoliša i prirode na temu “Stanje i kvaliteta života u Slavonskom Brodu”

Ekološki incident u Slavonskom Brodu, zbog kojega je oko 90 000 stanovnika ostalo bez pitke vode, nije se smio dogoditi te smo mi iz HSS-a zatražili sazivanje tematske sjednice Odbora za zaštitu okoliša i prirode na temu “Stanje i kvaliteta života u Slavonskom Brodu”.

Tražimo odgovore zašto vodovodna mreža na tom području nije bila prioritet (a problemi su odavno prisutni) i što je resorno ministarstvo poduzelo, a što Hrvatske vode da se takva katastrofa izbjegne? Očito je da sustav praćenja kvalitete vode, kao ni puno toga u Slavonskom Brodu ne funkcionira.

Građani Slavonskog Broda imaju najzagađeniji zrak u RH, tako žive već gotovo deset godina. Zrak u Slavonskom Brodu u nekim je trenucima zagađen čak do 40 puta više od dopuštenog, zbog rafinerije u susjednom Bosanskom Brodu. Jedan je od najzagađenijih u Europi, a dokazano je da stalna izloženost graničnim ili visokim vrijednostima sumporovodika i lebdećih čestica u zraku ima negativan utjecaj na zdravlje. Unatoč Zakonu i direktivama taj problem se ne rješava.

Nas u HSS-u zanima postoji li u Hrvatskoj, odnosno resornom ministarstvu plan kako će se riješiti problem zagađenja zraka u Slavonskom Brodu? Što čine nadležni kako bi se podigla kvaliteta života u Slavonskom Brodu, gradu sa zatrovanim zrakom i donedavno nepitkom vodom?

Predlažili smo da se i na tematsku sjednicu pozovu predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping, Građanske inicijative za čisti zrak, Brodsko ekološko društvo-BED i ostale sugovornike relevantne za tu problematiku.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.