Iz Hrvatskog sabora: Ministre Tolušiću, sjedi jedan!

Iz Hrvatskog sabora: Ministre Tolušiću, sjedi jedan!

Saborski zastupnik Davor Vlaović zatražio je stanku u Hrvatskom saboru kako bi progovorio o problemima poljoprivrede s posebnim naglaskom na predstojeću proljetnu sjetvu kojoj prijeti nedostatak kvalitetnog sjemena, posebice sjemena soje.

“Poljoprivreda je bremenita problemima koje je teško predvidjeti, a jedini je proizvođač hrane. Poljoprivreda trpi zbog visokih vodostaja i poplava koji su rezultat klimatskih promjena, hoće li poljoprivrednici zbog toga biti obeštećeni? Velike poljoprivredne površine u Lici, oko Karlovca, Siska, Jasenovca i Stare Gradiške su pod vodom. Štetu ne čine samo poplave već i zaobalne vode, stradale su ozime kulture i pašnjaci. Ministar poljoprivrede spava, jedino on nije obišao stradala područja.Tražimo da se ministar očituje o načinu obeštećenja poljoprivrednika. Poljoprivrednici očekuju tu vijest”, rekao je Vlaović.

“Očekujemo i vijest o povećanju proizvodnje hrane u Hrvatskoj, a toga neće biti bez ulaganja, nema proizvodnje hrane na našim poljima bez kvalitetnog sjemena i mineralnog gnojiva. Nemamo vijest o restrukturiranju u Petrokemije Kutina koja je važna karika u lancu opskrbe poljoprivrednika repromaterijalima. Hoćemo li i gnojivo u Hrvatsku uvoziti? Nemamo vijest o radnjama poduzetim za stavljanje državnog poljoprivrednog zemljišta u funkciju. Zakon o poljoprivrednom zemljištu je stupio na snagu, jedinice lokalne samouprave imaju obveze donošenja programa raspolaganja, a ministar nije donio pravilnike koji prethode. Jedinice lokalne samouprave bez 15-ak uredaba i pravilnika ne mogu donijeti programe raspolaganja. Poljoprivrednici, kojima su ugovori istekli pitaju kada će natječaji? Neće se moći prijaviti za korištenje državnih potpora. Danas je problem i poljoprivredno sjeme, a proizvodnje bez kvalitetnog sjemena nema. Imam zastrašujuću informaciju: ministar je dozvolio promet sjemenske soje s klijavošću 70%. Tumačimo to kao pogodovanje uvoznim lobijima i stranim kompanijama”, naglasio je Vlaović.

“Naše tvrtke proizvode soju klijavosti 85%-93%. Soja sa 70-postotnom klijavošću je neuvjetna. Kažu nema dovoljno sjemenske soje na tržištu. Ako je nema, dopustimo našim poljoprivrednicima da sjetvu, iznimno ovog proljeća, obave sa sjemenom iz vlastitih skladišta! Kvalitetnija je od one čiji promet dozvoljava ministar. Morat će kupiti “ministrovu” soju jer bez fakture neće ostvariti pravo na izravna plaćanja. Na ispitu su pali i struka i ministar koji dopušta promet takvog sjemena. Ako želimo proizvoditi hranu u Hrvatskoj, nemojmo pogodovati uvoznim lobijima i kompanijama koji će moguće dostaviti i GMO soju, neke sjemenske partije imale su i takvih primjesa. Ministre, dozvoli OPG-ovima sjetvu vlastitog sjemena soje, pomoći ćeš poljoprivrednicima i očuvati proizvodnju u Slavoniji Baranji i Srijemu!”, završio je svoje izlaganje Vlaović.

VIDEO rasprave pogledajteOVDJE.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.