Iz Hrvatskog sabora: Oživljavanje Slavonije investicijama u proizvodnju

Iz Hrvatskog sabora: Oživljavanje Slavonije investicijama u proizvodnju

Hrvatski sabor raspravio je o Zakonu o strateškim investicijama.

Saborski zastupnik Davor Vlaović o navedenom prijedlogu Zakona i strateškom promišljanju u Hrvatskoj je rekao: “Planiranje strateških investicija potrebno, a Zakon o strateškim investicijama treba osigurati potencijalnu jednakost svih ulagača. Do sada to nije bio slučaj jer nije postojala komunikacija državnih tijela koja su nadležna za provođenje pojedinih investicija. Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo gospodarstva često su išli paralelnim kolosijecima bez dodirnih točaka, a morali bi imati zajednički interes i cilj: poljoprivredu kao snažnu granu gospodarstva. Investitori kažu kako je u Hrvatskoj prisutan još jedan čimbenik naziva “Mister X” ili “Mister 10%”, to je najveća kočnica razvoja. Gospodarske politike moraju biti usuglašene, dokapitalizacija slavonsko-brodskog Đure Đakovića je propala jer se donositelji odluka nisu uspjeli usuglasiti. Takve loše prakse se moraju mijenjati.

Ministarstvo gospodarstva treba biti krovno tijelo koje će koordinirati ostale državne institucije, pratiti investicije i pomagati investitorima. Investicije i osiguranje uvjeta za investiranje jezu zajednički interes svih. Podržavam prijedlog kojim se strateškim projektima smatraju i oni koji se ostvaruju na potpomognutim područjima, a ukupna vrijednost kapitalnih troškova jednaka je ili veća od 10 milijuna kuna s napomenom potpomognuta područja moraju biti sva hrvatska područja na kojima se događa demografsko odumiranje kao što je u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Zakon o strateškim projektima predviđa projekt Slavonija kojim se planira investiranje u luku Vukovar, luku Osijek, luku Slavonski Brod, obnovu željezničke pruge prema Vinkovcima i Vukovaru. Postavlja se pitanje što i koje robe će te luke pretovarati a brodovi i vlakovi voziti ako nema proizvodnje. Strateški interes moraju biti investicije u gospodarstvu i postojeće male obrtnike, poduzetnike i gospodarstvenike koji već žive i rade na tim područjima. Dajmo im šansu! Najavljivana je izgradnja drvno-prerađivačkog pogona u Vukovaru, to ima smisla jer tamo postoji sirovina i jedino tako će planirana prometna infrastruktura imati smisla. Bez domaćih investicija, potpore malim obrtnicima i poduzetnicima neće biti novih radnih mjesta u Slavoniji. Onda su uzaludni infrastrukturni projekti.

Zajedno moramo raditi na promociji Hrvatske kao privlačne investicijske zone. Potporu moramo dati malim obrtnicima i poduzetnicima i državne institucije trebaju biti korektiv na tržištu investicija i kapitala kako bi manjim poduzetnicima omogućili plasman njihovih roba i proizvoda. Takav pristup može vratiti povjerenje u državu i vratiti mlade u Slavoniju!”

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.