Iz Hrvatskog sabora: Pozdravljamo svaku promjenu koja je usmjerena na otvaranje novih radnih mjesta i stvaranje dobre poduzetničke klime

Iz Hrvatskog sabora: Pozdravljamo svaku promjenu koja je usmjerena na otvaranje novih radnih mjesta i stvaranje dobre poduzetničke klime

U Hrvatskom saboru danas je na dnevnom redu Zakon o unaprjeđivanju poduzetničke infrastrukture.

“Lokacijski faktori jesu stvari koje utječu da se poduzetničke zone stvore same na logičnim mjestima. Država tu treba pomoći, ne samo davanjem zemljišta nego i pomaganjem kod opremanja komunalne infrastrukture da bi se ta zona mogla razvijati normalno. A ona će se razvijati tamo gdje je logika odnosno kapital nameće, a ne država”, rekao je predsjednik HSS-a Krešo Beljak.
Predsjednika HSS-a zanimao je dug Marija Antonića, državnog tajnika Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Predsjednik Beljak naveo je kako portali pišu da je tvrtka državnog tajnika u blokadi te da dug iznosi gotovo 600.000 kuna. Upitao je državnog tajnika je li to istina i je li dug vratio? “Činjenica je da je taj dug postojao jednom i taj dug je anuliran. Nikakav porezni dug ne postoji. Sve to su stare vijesti i preklanjski snijeg”, uzvratio je državni tajnik Antonić, te tako izbjegao konkretan odgovor na pitanje predsjednika HSS-a.

“Pozdravljamo svaku promjenu koja je usmjerena na otvaranje novih radnih mjesta i stvaranje dobre poduzetničke klime. Naglašavam da se HSS zalaže za stvaranje jednakih uvjeta za sve, jednakih šansi za privlačenje novca u svim dijelovima Hrvatske, imamo primjere da nažalost do sada nije bilo tako. Država mora biti partner lokalnim jedinicama i poduzetnicima, pomagati, a ne birati i usporavati. Moramo konačno shvatiti da je poduzetnik taj koji odlučuje gdje će ulagati! Zakon treba doraditi i mehanizmima kontrole, a ne samo širiti zone. Predlažem da ako već imamo projekt ‘Slavonija’ da napravimo jedan Fond za infrastrukturu svih projekata u Slavoniji, Baranji i Srijemu kao i drugim slabije razvijenim regijama kako bi što uspješnije privlačili investicije”, rekao je Davor Vlaović koji je raspravljao u ime Kluba zastupnika HSS-a.

Zastupnik Mladen Madjer je upozorio kako ima dosta neaktivnih poduzetničkih zona, a uložena su velika sredstva u gradnju komunalne infrastrukture i svega onoga što je uopće bilo potrebno za otvaranje poduzetničke zone.

Zastupnica Ana-Marija Petin se osvrnula na situaciju u Orahovici. “Danas postoji veliki broj poduzetnika koji bi investirali u poduzetničku zonu u Orahovici. Na nama u Gradu je da riješimo sve prepreke kako bi potaknuli dolazak investitora. Isto tako smatram da je oko toga nužna i suradnja jedinica lokalne samouprave i države.”

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.