Iz Hrvatskog sabora: Svako dijete u Republici Hrvatskoj je jednako važno i zaslužuje ista prava

Iz Hrvatskog sabora: Svako dijete u Republici Hrvatskoj je jednako važno i zaslužuje ista prava

Demografska slika Hrvatske je loša, Hrvati stare i zato HSS prihvaća donošenje Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama po hitnoj proceduri. Već danas kasnimo s istim, sve nas je manje, sve je više umrlih, sve manje novorođenih i sve je veći broj iseljenih iz RH, pogotovo iz Slavonije, Baranje, Srijema, Podravine, Like, Dalmatinske zagore i drugih ne razvijenih krajeva. O ovom zakonu ispred kluba HSS-a danas je govorio i Davor Vlaović.

Pozdravljamo povećanje rodiljnih naknada neovisno zaposlenosti roditelja

Predloženo naizgled lijepo zvuči, povećanje 665 kn rodiljne naknade nakon rođenja trećeg i svakog sljedećeg dijeteta. Je li to dovoljna potpora roditeljima i mladim obiteljima, da zasnuju brak, planiraju povećanje obitelji? Dobro je da se povećavaju naknade, ali to je puno premalo da bi stvarno motiviralo mlade za povećanje obitelji. Znajući da životni troškovi svaki dan rastu, da je veliki broj mladih nezaposlen, da ne vide perspektivu u RH, teško se odlučuju na brak, da se veliki broj brakova u prvoj godini završava razvodom, rastaje kroz demografske politike, kroz socijalne i ekonomske politike, ne činimo dovoljno da bi motivirali mlade na zasnivanje i povećanje obitelji.

Kakva je perspektiva supružnika zaposlenih u Konzumu, mogu li planirati obitelj ako znaju da prijeti stečaj Konzuma i drugih tvrtki u okviru Agrokora i da mi kao društvo nismo dovoljno učinili da zaštitimo ta radna mjesta. S druge strane, postoji problem nedostatka stanova, problem izmjena politika kod kupovine stana, problem prijevoza i režija, koje svakodnevno rastu demotivira mlade ljude da zasnivaju obitelj i rađanje djece.

Analize pokazuju da životni standard tijekom roditeljskog dopusta najviše pada obiteljima onih roditelja čija su primanja između 3500 i 4000 kuna. Kad je riječ o visokoobrazovanim, a trenutno svaka treća zaposlena žena u dobi od 25 do 34 godine ima završen fakultet, a primanja će na porodiljnom dopustu biti i dalje manja. Naknada od oko 4000 kuna, kao ni sadašnjih 2660 kuna neće biti univerzalna i sve će i dalje ovisiti o plaćama roditelja prije dopusta. Hrvatska je jedina država, proizašla iz sastava bivše države, koja je ograničila iznos naknade tijekom porodiljinog dopusta, ostale države zadržale su do danas, praksu da je porodiljina naknada zaposlene žene jednaka njezinoj plaći punih 12 mjeseci dopusta. Nismo to učinili, nismo dovoljno učinili u zaštiti prava majki i stabilizaciji obitelji.

Svako dijete zaslužuje jednaku pažnju, svako dijete mora imati priliku pohađati vrtić, svako dijete pa i u najmanjoj općini u Hrvatskoj mora ima jednako pravo na besplatne udžbenike, a nema ih zato što nije donesen Zakon o financiranju jedinica lokalne (regionalne) samouprave, jer se kroz porezne izmjene uzima prihode općinama, gradovima i županijama i nemoguće je da male općine financiraju i sufinanciraju udžbenike kao što je to u Zagrebu, u Rijeci ili nekim drugim razvijenim sredinama.

Tko je za to kriv? Pa i mi ovdje u Hrvatskom saboru i Vlada i ministarstva. Treba nam jedan običan politički konsenzus kako bi svako dijete imalo jednaku šansu u RH!

Zanimljivo je bilo jučer u jednoj radio emisiji gdje se na ovu temu razgovaralo i bio odlomak iz knjige Dnevnik Pauline P. koja je priča da u njenom razredu postoji jedan učenik kojeg učiteljica stalno upozorava da je neuredan, da nije ponio sve stvari u školu, da nije napisao zadaću. Taj njen prijatelj ju jedan dan pozva u svoju kuću i ona je vidjela da su on i još njegova tri brata sami, da jedan brat stalno plače, da drugi pravi nered po kući, a treći naprosto smeta. Prijatelj se tužio da su nažalost sami jer njegovi roditelji moraju stalno raditi i nemaju dovoljno za život i da on zbog toga nema napisanu zadaću i da je neuredan i da ne ponese sve stvari u školu. To je naša stvarnost, stvarnost zaposlenih roditelja i njihove djece.

Puno je teža situacija kod nezaposlenih, u Slavoniji, Baranji i Srijemu gdje je najveća stopa opasnosti od siromaštva. Da bi mogli raditi nužno je odgovoriti na pitanja: što je s projektom “Slavonija”, što je s novim radnim mjestima, što je s potporama u poljoprivredi, što je s europskim novcem jer natječaja nema. Treba po hitnom postupku donijeti povećanja porodiljnih naknada, ali hitno je donijeti i druge mjere. Moramo se uozbiljiti i donositi zakone koji bi unaprijedili kvalitetu života u cijeloj Republici Hrvatskoj.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.