Iz Hrvatskog sabora: Zakon o Agenciji za mobilnost i programe Europske unije

Iz Hrvatskog sabora: Zakon o Agenciji za mobilnost i programe Europske unije

Saborski zastupnik Davor Vlaović govorio je u ime Kluba zastupnika HSS-a o Zakonu o Agenciji za mobilnost i programe Europske unije.

“U RH ima 200-tinjak agencija, mnoge od njih nisu potrebne, nisu sve opravdale postojanje. Agencija za mobilnost je važna kao alat našim znanstvenicima, studentima i učenicima za stjecanje i razmjenu znanja i vještina s kolegama iz EU. U posljednjih osam godina više od 40.000 osoba prošlo je kroz različite programe u organizaciji ove Agencije. Moje i naše prvo, HSS-ovo pitanje je može li Agencija poslovati racionalnije? Naše drugo pitanje je moraju li sve agencije imati sjedište u Zagrebu? Mogu li se neke od njih ili pojedini sektori dislocirati u ostale dijelove Hrvatske? Zakon navodi kako je potrebno redefinirati ustroj i tijela Agencije u cilju osiguranja prikladne organizacijske strukture i sastava upravnog vijeća, te jasno razgraničiti tri glavna područja djelatnosti: prvo obrazovanje, osposobljavanje i sport, drugo područje mladih i treće znanost kao i provedbu projekata iz programa Europske unije i projekata iz strukturnih instrumenata Europske unije. Sektor za mlade dislocirajmo u Slavoniju ili odjel za znanost u Gospić ili Smiljan i tako pokažimo da smo zainteresirani za razvoj svih, pa i tih opustošenih krajeva Hrvatske, omogućimo mladima iz tih krajeve bolje sudjelovanje u razvoju znanosti.

Interes postoji, samo ove godine 10-ak djelatnika Ekonomsko birotehničke škole iz Slavonskog Broda išlo je u London na osposobljavanje, 10 učenika Industrijsko-obrtničke Nova Gradiška educiralo se u Mađarskoj, a 32 učenika iz Poljske, Njemačke, Finske, Grčke i Češke je u pratnji 10 profesora bilo je u Novoj Gradiški.
Problemi s kojima su se susretali su sljedeći: osnivači-regionalne samouprave i gradovi moraju sufinancirati taj tip projekata. Studenti koji su sudjelovali u razmjeni izvan RH naglašavaju kako odobrena sredstva nisu dostatna.

Pitanje: može li se taj problem riješiti i program financirati u 100% iznosu? Drugo: što smo učinili da našim profesorima, studentima, učenicima stečeni certifikati vrijede i budu iskoristivi u Hrvatskoj? Vrlo često nisu prednost pri zapošljavanju, mladi se vraćaju u europske gospodarske sustave i tamo ostaju. Stimuliramo li mi mlade ovim projektima da odlaze ili da ostaju u RH.
Postoje i negativna iskustva studenata koji su boravili u Hrvatskoj, osim na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu: nema dovoljno zainteresiranih profesora, nema predavača koji žele raditi sa stranim studentima, studenti na kraju semestra ne mogu polagati ispite jer nemaju literaturu i nisu savladali gradivo i zato opada interes za Hrvatsku kao zemlju za prihvat stranih studenata. Kako će biti riješeni navedeni problemi i kako će Hrvatska ponovno postati zanimljiva stranim profesorima, studentima i učenicima? Izmjestimo dio Agencije, sektor za mlade u Slavoniju, dajmo im šansu učiti i stjecati vještine koje će sutra implementirati u razvoj Slavonije i opstanak života u Slavoniji, Baranji i Srijemu!”, završio je raspravu Vlaović.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.