Iz Hrvatskog sabora: Zakon o zaštiti zraka

Iz Hrvatskog sabora: Zakon o zaštiti zraka

Danas je u Hrvatskom saboru na dnevnom redu bio konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti zraka, a u ime Kluba HSS-a u raspravi je sudjelovao Davor Vlaović.

Upozorio je na to kako se 350 tisuća preranih smrti u EU bilježi svake godine zbog zagađenog zraka.

„Gotovo je trećina europskih gradskih stanovnika izložena onečišćenom zraku. Novo izvješće Europske agencije za okoliš pokazuje da mnogi dijelovi Europe imaju probleme s velikim vanjskim koncentracijama onečišćujućih tvari. Ti zagađivači, osim mnogih preranih smrtnih slučajeva svake godine, izazivaju i dodatne troškove zdravstvu i milijune izgubljenih radnih dana. Osim zdravstvenih problema, zagađeni zrak prouzročuje znatne štete ekosustavima, na poljoprivrednim kulturama, suvremenim materijalima i kulturnoj baštini“, rekao je Vlaović te podsjetio kako je zaštita zraka u Republici Hrvatskoj uređena krovnim zakonima: Zakonom o zaštiti okoliša i Zakonom o zaštiti zraka te nizom provedbenih propisa donesenih na temelju tih zakona.

„U razdoblju od usvajanja Zakona o zaštiti zraka, Europska unija donijela je niz novih propisa, a mi bi određene odredbe EU direktiva trebali prenijeti u nacionalno zakonodavstvo“, istaknuo je Vlaović.

„Sve to lijepo zvuči, donosimo nove propise kako bi podigli kvalitetu zraka, super, mi iz HSS-a ih podržavamo naravno. Podržavamo sve što ide u smjeru povećanja kvalitete života naših građana. Ali imamo mi već, dragi moji, propise kojih se ne pridržavamo. Što mislite kako će ove novosti doživjeti moji stanovnici Slavonskog Broda, koji i ptice na grani to znaju, imaju najlošiju kvalitetu zraka u Hrvatskoj?“, istaknuo je te kazao kako je Slavonski Brod praktički jedini grad u Hrvatskoj koji ima kontinuirana prekoračenja razina sumporovog dioksida. Granična vrijednost je 7, a u Slavonskom Brodu on zna prijeći čak i 30.

Postoje istraživanja koja kažu da praktički svaka izloženost česticama određeni broj dana u velikoj populaciji dovodi do povećanja smrtnosti.

„Hoće li novi propisi utjecati na to da se smanji broj karcinoma i kroničnih bolesti dišnog sustava kod stanovništva na području Slavonskog Broda i okoline, osobito kod djece? Hoće li zbog kršenja propisa netko odgovarati? Neće, jer rafinerija koja nas truje je preko puta, nije u nadležnosti RH. I tako ministri se mijenjaju, propisi se mijenjaju, ali zrak je zagađen i ostati će nažalost“, zaključio je Vlaović.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.