Izaslanstvo Odbora za europske poslove boravilo u posjetu Den Haagu

Izaslanstvo Odbora za europske poslove boravilo u posjetu Den Haagu

(Den Haag) – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević, članovi Odbora Miro Kovač i Marin Škibola, te voditeljica Hrvatsko-nizozemske međuparlamentarne skupine prijateljstva Ana-Marija Petin boravili su 4. i 5. prosinca 2018. u radnom posjetu Kraljevini Nizozemskoj. Saborsko se izaslanstvo tijekom dvodnevnog posjeta sastalo između ostalih s odborima nadležnima za europske poslove Senata i Zastupničkog doma Parlamenta Kraljevine Nizozemske, glavnim tajnikom Međunarodnog suda pravde Philippeom Couvreurom i direktoricom Međunarodne komisije za nestale osobe Kathryne Bomberger.

Saborsko je izaslanstvo sa sugovornicima u Den Haagu razgovaralo o budućnosti Europe, funkcioniranju Schengena, proširenju Europske unije, migracijama, novom Višegodišnjem financijskom okviru, Brexitu te o provedbi parlamentarne dimenzije predsjedanja Vijećem Europske unije.

Voditeljica Hrvatsko-nizozemske međuparlamentarne skupine prijateljstva Ana-Marija Petin ukazala je na probleme s kojima će se susresti hrvatski poljoprivrednici ukoliko dođe do smanjenja sredstava za financiranje Zajedničke poljoprivredne politike u novom Višegodišnjem financijskom okviru te je pozvala na razumijevanje za Hrvatsku kao najmlađu članicu EU-a koja još nije imala vremena za postizanje pune apsorpcije sredstava iz fondova namijenjenih poljoprivredi.

Predsjednik Odbora za europske poslove nizozemskog Senata Baastian van Apeldoorn rekao je kako je stajalište nizozemske vlade da se proračun EU-a svakako mora modernizirati, a po mogućnosti i smanjiti, s obzirom na manjak do kojega će doći zbog izlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU-a. Brexit će posebno pogoditi Nizozemsku koja ima tradicionalno snažne političke i gospodarske odnose s UK-om, o čemu je saborsko izaslanstvo razgovaralo s voditeljem Kontaktne skupine za UK Zastupničkog doma Anneom Mulderom. Predsjednik Odbora za europske poslove Zastupničkog doma Foort van Oosten istaknuo je nizozemsku zabrinutost za budućnost EU-a u kontekstu vladavine prava te je rekao kako je od izuzetne važnosti da moguće buduće članice EU-a dijele zajedničke vrijednosti.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.