Klub zastupnika HSS-a: Prijedlog zaključaka o izmjeni uredbe o naknadi za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika

Klub zastupnika HSS-a: Prijedlog zaključaka o izmjeni uredbe o naknadi za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika

Na dnevnom redu sjednice Hrvatskog sabora danas je bio prijedlog Kluba zastupnika HSS-a o izmjeni uredbe o naknadi za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika. Prijelog je u ime Kluba obrazložio zastupnik Mladen Madjer.

“Klub HSS-a traži povećanje rudne rente s dosadašnjih 10% na 12% te drugačiju raspodjelu prema jedinicama lokalne samouprave, regionalne samouprave i prema državi. Konkretno, 5% jedinicama lokalne samouprave, 5% regionalnoj samoupravi i 2% u državni proračun. Trenutačno od 10% rudne rente, 5% ide u državni proračun, 3% jedinicama lokalne samouprave i 2% regionalnoj samoupravi. Znamo da je ova porezna reforma dosta utjecala na proračun jedinica lokalne samouprave. Nadamo se da će s 1.1.2018. godine bolje puniti proračun jedinica lokalne samouprave, ali bez prihoda od poreza. Konkretno, u Koprivničkoj-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj županiji, prihod jedinica lokalne samouprave dosta ovisi o rudnoj renti s obzirom na to da se na njihovim predjelima nalaze bušotine. Kolege načelnici su se u dosta navrata obraćali Vladi RH oko drugačije raspodjele i povećanja rudne rente. Da napomenem da je do 2009. godine rudna renta iznosila 3,10%, što je bilo direktno prihod jedinicama lokalne samouprave. Izmjenom te uredbe 2009. godine izmijenilo se da od tih 3,10%, županije dobivaju 0,16% i država 0,18%. Znači, ostalo je jedinicama lokalne samouprave 2,76%. To je bilo prvo smanjenje.

Sljedećom uredbom 2011. godine povećava se na 5% i ide nova raspodjela – općinama 2,5%, županiji 1%, a državi 1,5%. Opet se smanjuje postotak prihoda jedinicama lokalne samouprave. Zatim stupa na snagu uredba kojom se povećava naknada za rudnu rentu i iznosi od 10%, koja važi i sada. Tu je jedna zanimljiva stvar. Tu je spomenuto da je uključeno umanjenje cijene plina za 50 lipa koje je uzimao HEP i to trima odlukama Vlade RH, pa tako je smanjena cijena plina sa 2,20 na 1,70 kuna. Znači da se ne radi od 10% nego se radi o 7,77%, što u konačnici znači da naknada ide općinama 2,33%, 1,55% županiji i 3,85% ide u državni proračun.

A znamo da jedinice lokalne samouprave i regionalne samouprave će sigurno taj novac od rudne rente znati iskoristiti prvenstveno za bolji život svojih mještana, ulaganjem u komunalnu infrastrukturu.

Zato smo mi uputili prema Vladi RH zastupničko pitanje 20.1.2017. godine gdje smo tražili od Vlade RH da se promijeni ova Uredba i ova raspodjela rudne rente. Dobili smo odgovor od Vlade RH u kojem vrlo zanimljivo pišu neke stvari, a između ostalog da po pitanju trenutne proizvodnje eksploatacijskog polja bitno je napomenuti da je visina naknada regulirana međudioničarskim ugovorom između RH i MOL-a u razdoblju do 2024. godine u visini od 10%. Navedeno se odnosi na postojeću proizvodnju trgovačkog društva INA d.d.

Mijenjanje rudarske rente u ovom razdoblju pregovora, otkupu MOL-ovih dionica INA d.d., dok traje arbitražni proces u Washingtonu ne izgleda realno i moglo bi imati kontra učinak za interese RH. Vrlo zanimljivo da dobijemo taj odgovor, a u međuvremenu kada smo unazad 3 godine slali upite oko povećanja rudne rente nismo dobili taj sporazum.

Isto je vrlo zanimljivo da smo dobili jednu tabelu od Vlade RH gdje lijepo piše da je u Austriji iznos rudne rente 17,6%, u Mađarskoj 25,3%, u Njemačkoj 19,6%. Izgleda da je netko direktno oštetio prvenstveno jedinice lokalne samouprave, regionalne samouprave, čak i državni proračun.

Hrvatska je izgubila jedan arbitražni spor. A po napisima u medijima izgleda da ćemo izgubiti i ovaj drugi spor koji se vodi kod nadležnog suda. I opet koga smo oštetili?

Zato ponavljam ovu inicijativu kluba HSS-a oko povećanja rudne rente s 10% na 12% jer svaka jedinica lokalne samouprave i regionalne samouprave će to iskoristiti za komunalnu infrastrukturu. Tih 10% raspodijeliti u omjeru 5% jedinicama lokalne samouprave, 5% u županijski proračun i 2% u državni proračun.

Pozivam pozicijske saborske zastupnike, prvenstveno vijećnike iz HDZ-a s područja Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije da svojim utjecajem pokušaju utjecati na promjenu ove uredbe. Ako se neće složiti s povećanjem na 12%, a vjerojatno se neće složiti jer prijedlog dolazi iz opozicije, pa neće to podržati, no molim ih da podrže drugačiju raspodjelu unutar ovih 10%”, završio je svoje izlaganje Madjer.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.