Lenart: I prosječni biciklisti su brži od hrvatske željeznice

Lenart: I prosječni biciklisti su brži od hrvatske željeznice

“Prije 30 godina dok sam studirao, od Kutine do Zagreba sam se vozio brzim vlakom 53 minute, danas on po dnevnom redu vozi 1 sat i 27 minuta, a nedavno sam putovao čak 2 sata tih nekih 80 km, što je porazno za Hrvatske željeznice jer su i prosječni biciklisti brži od hrvatskih željeznica”, rekao je Željko Lenart u raspravi o Zakonu o željeznicama.

Upozorio je kako je 2005. godine donesen katastrofalni nacionalni plan održavanja i gradnje hrvatskih željeznica. “Svjedoci smo da su se tadašnje Hrvatske željeznice raskomadale u nekoliko društava, kao HŽ Infrastruktura, HŽ Putnički prijevoz, HŽ Cargo, itd. Sve to dijeljenje je očito bilo usmjereno prema privatizaciji HŽ-a, a ne prema unaprjeđenju. Svjedoci smo da su svih tih godina hrvatske željeznice toliko propale u stanju infrastrukture i u stanju pružanja usluga.”

Lenart se osvrnuo i na brzinu vlakova, te rekao kako su na Divljem zapadu vlakovi vozili tim brzinama kada se moglo na dobrom konju stići vlak i opljačkati ga.

“Hrvatske željeznice su trebale iskoristiti daleko više sredstava iz projekata EU-a, problem je taj što su hrvatski projekti nepripremljeni. Najviše pri tome pate građani i gospodarstvo jer bi u Hrvatskoj željeznica trebala biti stup cijelog prometa, kao što je u Europi. Ovim zakonom se olakšava privatizacija, dobivanje koncesija za izgradnju određenih dionica, privatizacija i liberalizacija prometa na hrvatskim prugama. Mi olako prepuštamo to sve u uglavnom strane ruke i onda će neki reći da tako želi EU. Mi ćemo to prepustiti očito nekome. Kina kaže da je zainteresirana otprilike 9 godina za luku Rijeka i za modernizaciju pruge Zagreb-Rijeka. To je 9 godina obećanja, a čini se da nažalost od toga svega neće biti ništa. Hrvatske pruge su katastrofa, na njima ginu ljudi, gospodarstvo od njih ima jako malo koristi i na kraju krajeva razvoj Hrvatske je talac ovakve loše politike prema hrvatskim željeznicama”, zaključio je zastupnik HSS-a.

Video rasprave pogledajte OVDJE.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.