Madjer: Država treba preuzeti sufinanciranje vrtića

Madjer: Država treba preuzeti sufinanciranje vrtića

Mladen Madjer je u ime kluba HSS-a progovorio o problemima vrtića u ruralnim sredinama.

“Po vrtićkim standardima Hrvatska znatno zaostaje za EU. Jaslice polazi svega 21% djece što je daleko ispod 33% koje je zacrtala EU. U Hrvatskoj je 59% djece obuhvaćeno vrtićima dok je u drugim državama to daleko iznad 90%, već na jednu tetu dolazi od 16 jasličke i više od 20 vrtićke djece. Sve propisane uvjete ima samo nažalost 17% djece. Za razliku od Zagreba, Istre, Primorja, čak 311 općina i gradova nema jaslica dok vrtića uopće nema 146 lokalnih jedinica u demografski najranjivijim krajevima”, upozorio je Madjer te istaknuo kako su roditelji pred velikim problemima kako zbrinuti svoju djecu predškolskog uzrasta.

“Zbog nedostatka institucionalne podrške mnoge se obitelji odlučuju nažalost odlazak u veće gradove ili u inozemstvo i napuštaju ruralne sredine, posebice radi novih propisa izmijenjenih standarda za djelatnost ranog i predškolskog odgoja nužno je povećati broj odgajatelja. Primjer, konkretno iz moje županije iz malene Općine Đelekovec, početkom ove godine u vrtiću je bila prosvjetna inspekcija, između ostalog utvrđena je prekapacitiranost te je naloženo da se broj djece u grupama uskladi s državnim pedagoškim standardima. Vrtić je zbog toga dobio i kaznu od 10 tisuća kuna. Članak 22. dječjeg pedagoškog standarda propisuje broj djece u odgojno obrazovnim ustanovama. Naime, po trenutno važećem DPS-u nisu dozvoljena nikakva odstupanja, ne spominju se nikakve eventualne iznimke, niti se uzima u obzir prosječna polaznost djece, koja je standardno do 20% manja u odnosu na broj upisane djece”, kazao je zastupnik HSS-a.

“Poznavajući situaciju u cijeloj državi koja je vrlo javno i poznata svima, rijetkost je da se vrtići striktno pridržavaju DPS-a, pogledajte samo godišnje planove mnogih vrtića objavljene na internetu. Je li moguće da se uvijek na malim trenira strogoća, što kada bi inspekcija donijela takav nalog za vrtiće u RH? Želim jasno naglasiti da se ne zalažemo za suludo natrpavanje grupa i trebamo zaista težiti standardu i zbog djece i zbog teta. Došlo je vrijeme da se moramo boriti za svako pojedino dijete i onako ćemo, nažalost, vrlo brzo biti u standardu zbog sve manjeg i manjeg broja djece. Imati 25 djece u grupi, zaista nije pretrpanost, godinama je u vrtiću bilo 23 do 25 djece bez ikakvih problema. Pogotovo kad se uzme u obzir prosječna polaznost koja je također oko 20% manja od broja upisane djece. Što će se dogoditi s ovih petoro djece viška? Koprivnica je blizu, Njemačka ili Irska još bliže”, upozorio je Madjer te rekao kako će Đelekovec ostati bez 5 obitelji, radno sposobnih punioca proračuna koji će možda imati još pokoje dijete.

“Nažalost, predsjednica je predložila skup raznih mjera koje su sve lijepe i divne, ali kažem vam, samo ova mala izmjena i dopuna u DPS-u ili dozvola za odstupanje do maksimalno 20% bi više značila i napravila konkretne i mjerljive koristi, a praktički ne košta ništa. U ruralnim sredinama izazov je pronaći odgajatelja, a uskoro bi mogao postati u cijeloj Hrvatskoj. Nerealno je očekivati da će se zaposliti odgajatelji, osim toga gdje ga pronaći i tko bi ga plaćao? Nemojmo čekati 2022. kada bi petogodišnja djeca obavezno trebala u vrtić, a sa 6 godina u školu.
Imamo više od 4000 neupisane djece. Tu brojku iskazuje dječji vrtić, a ona je sigurno još znatno veća. S obzirom na sve izneseno, a imajući u vidu raširenost ovog problema u općinama, nužno je uvesti demografske mjere za sufinanciranje predškolske djelatnosti u ruralnim sredinama, pri tome ne mislimo samo na gradnju”, zaključio je izlaganje zastupnik Madjer.

VIDEO rasprave pogledajte OVDJE.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.