Madjer: Ne želimo ni RCGO, ni odlagalište smeća Piškornica, a još manje spalionicu smeća!

Madjer: Ne želimo ni RCGO, ni odlagalište smeća Piškornica, a još manje spalionicu smeća!

Danas je u Hrvatsko saboru stanku tražio zastupnik Mladen Madjer kako bi skrenuo pažnju na višegodišnju problematiku vezanu uz odlagalište otpada “Piškornica”.

“Sve se na početku činilo kao jedna dobra priča. Na sadašnjem odlagalištu trebao je biti sagrađen Regionalni centar za gospodarenje otpadom gdje će se sortirati dovezeni otpad i kao takav ponovo koristiti za daljnju upotrebu (sirovinu) odnosno reciklirati, a jedan manji dio koji se ne može obraditi trebao je ostati na odlagalištu (procjena 20%).Što se u međuvremenu dogodilo, ne znam, kao ni mnogi drugi. No, vjerujem da ima onih koji znaju i koji su od samih početaka imali planove, koje im ne smijemo dopustiti da provedu”, rekao je Madjer te upozorio kako ogromne količine komunalnog otpada (smeća) dolaze sa svih strana – Rijeke, Lasinje, Karlovačke županije, Jastrebarskog i tko zna od kuda još.

“Mještane Općine Koprivnički Ivanec, ali ni one ostalih Općina, naravno, nitko nije pitao za mišljenje. Zahtijevamo da se žurno i transparentno objave podaci odakle se sve dovozi smeće na Piškornicu, u kojim količinama, te podaci o mjerenjima štetnih plinova, te da se oni objavljuju redovito, a struka neka odredi što je to redovito, sigurno ne nikada, kao što je sada slučaj, nažalost. Zbog pohlepe i gramzivosti pojedinaca pokušava se progurati projekt kogeneracijskog postrojenja za proizvodnju pare i električne energije uz vrlo lijepo objašnjenje kako će sve biti po najvišim ekološkim standardima. Možda bi i povjerovali u to da već nemamo navedeno iskustvo, ili da živimo npr. u Švedskoj ili nekoj drugoj zemlji u kojoj je ekologija na prvom mjestu. Gospodin Mladen Jozinović sadašnji direktor Piškornice i Piškornica-sanacijskog odlagališta traži povećanje kapaciteta odlagališta. Isti taj direktor pokušava smiriti javnost govoreći kako to neće biti spalionica, već energana putem koje će Podravka grijati vlastite plastenike. Energana koja će biti na pogon smeća, može se jedino nazvati spalionica”, istaknuo Madjer te rekao kako uz mnogo proučavanja, istraživanja i pregledavanja dokumentacije se dolazi do zaključka kako je spaljivanje smeća najgori mogući način zbrinjavanja otpada.

“Kod izgaranja nastaju štetni plinovi puni teških metala, žive, dioksina za koje je poznato da su najkancerogenije tvari i da direktno utječu na zdravlje građana. Želimo znati koliko tona smeća će dolaziti, odakle će to smeće dolaziti, ali želimo znati i kako će taj centar izgledati. Ako raspravljamo o tome da će u projekt biti uloženo 50 ili 60 milijuna eura iz Europske unije pa valjda negdje mora postojati i neka projekcija što će tamo biti i kako bi trebao funkcionirati?!? Postavljam pitanje županu Korenu, ali i direktoru Jozinoviću odakle im pravo da samovoljno, bez pitanja i bez znanja građana odluče da se sagradi spalionica otpada pored tvornica dječje hrane i pored pogona za proizvodnju lijekova?”

Madjer je upozorio i na još jedan apsurd u slučaju Piškornica. “Kao i svako drugo odlagalište Općina Koprivnički Ivanec ima pravo po Pravilniku o mjerilima, postupku i načinu određivanja iznosa naknade vlasnicima nekretnina jedinicama lokalne samouprave N.N 59/06 i N.N 111/06, na ekološku naknadu, od svake JLS-e koja zbrinjava otpad na Piškornici, do 30% od cijene za tonu otpada. No, do dana današnjeg Općina nije imala niti jednu kunu prihoda od ekološke naknade. Kao što sam ranije naglasio, ne mogu se uopće dobiti podaci koje općine i gradovi voze svoj komunalni otpad na Piškornicu, niti u kojim količinama? Najžalosnije je to da je upravo Općina Koprivnički Ivanec (10% udjela)suosnivač tvrtke Piškornica d.o.o., zajedno s četiri okolne županije – Koprivničko-križevačka, Međimurska, Varaždinska i Krapinsko-zagorska. Sadašnje vodstvo tvrtke Piškornica kontinuirano opstruira davanje traženih podataka te savjetuje svim JLS-a da nisu dužne plaćati spomenutu ekološku naknadu (rentu) čime direktno štete Općini, njenom proračunu pa samim time i razvoju. Naš stav je jasan – NE ŽELIMO NI RCGO, NI ODLAGALIŠTE SMEĆA PIŠKORNICA, A JOŠ MANJE SPALIONICU SMEĆA! Želimo zdravlje i nama i našoj djeci. Tražimo smjenu sadašnjeg direktora Piškornice d.o.o. i Piškornica-sanacijsko odlagalište g. Jozinovića, koji je svojim načinom rada trajno narušio povjerenje mještana Općine Koprivnički Ivanec, ali i svih okolnih mjesta, te usporio razvoj našeg kraja, a od župana Korena očekujemo da također stane u zaštitu svojih žitelja, ako nema osobne interese u Piškornici nadamo se da će to i napraviti! I samo da znate, koristit ćemo sva legitimna sredstva koja su nam na raspolaganju i vršiti pritisak čak i ovome Visokome domu kako bi spriječili gradnju i profit na račun zdravlja naših građana!”, završio je Madjer svoje izlaganje.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.