Međunarodni dan voda: Voda je piće, a vjetar i sunce ekološki prihvatljivi izvori za proizvodnju energije

Međunarodni dan voda: Voda je piće, a vjetar i sunce ekološki prihvatljivi izvori za proizvodnju energije

Hrvatska seljačka stranka u posljednjem periodu svoga djelovanja deklarira se kao zelena stranka te okolišnu problematiku stavlja na posebno mjesto svoga djelovanja, a dostupnost pitke vode i kvaliteta okoliša jedna su od čestih tema kojima se bave zastupnici stranke u Hrvatskom saboru. Povodom 22. ožujka, Svjetskog dana voda, zamjenik predsjednika HSS-a i saborski zastupnik Davor Vlaović poručio je kako je zaštita okoliša ne samo teoretska tema, već i neosporna potreba ako želimo očuvati biološku raznolikost i sam život na Zemlji. Vlaović ističe kako je ovogodišnji moto Međunarodnog dana voda “Nikoga ne smijemo ostaviti po strani—voda za sve” tema o kojoj je, govorio često u Saboru, vezano za problematiku opskrbe pitkom vodom novogradiškog kraja:

“Vodocrpilište Davor je tema kojoj bismo danas trebali posvetiti punu pažnju, s tih izvorišta pitkom vodom se opskrbljuje 60.000 građana, a u neposrednoj su blizini deponije smeća koja je zbog količine dovezenog smeća trebala biti zatvorena. Na deponiju se dovozi novo smeće svakodnevno, planira se izgradnja novih kazeta, ne razmišlja se o izvorištima i vodozaštitnom pojasu, ne razmišlja se o građanima koji bi mogli ostati bez pitke vode. Uz Međunarodni dan voda je potrebno progovoriti i o distribuciji vode koju danas u Hrvatskoj provodi 138 distributera, a na vodovodne mreže sa zdravstveno ispravnom, pitkom vodom je priključeno samo 54% stanovništva u Hrvatskoj, čime nikako ne smijemo biti zadovoljni. Treba težiti povećanju dostupnosti vode svim građanima. U Hrvatskoj se planira smanjiti broj distributera vodom što bi moglo dovesti do monopola i dodatno otežati dostupnost jer će voda kojom je Hrvatska bogata postati financijski nedostupna prosječnom Hrvatu. Nedopustivo je stanje u kojem se u vodovodnim cijevima gubi 50% i više zahvaćene vode. HSS se zalaže za dostupnu pitku vodu svakom selu, besplatne priključke na vodovodne mreže svi građani Hrvatske moraju imati jednako pravo na pitku vodu.”

Vlaović je također istaknuo kako voda nije neiscrpan resurs i o njoj se treba voditi više brige u Hrvatskoj. Pozitivan je stav HSS-a kada se govori o očuvanju vodotokova i biološke raznolikosti slatkovodnih ekosustava. Da bi se sačuvale zalihe pitke vode u Hrvatskoj, a godišnje se crpi 460.000.000 kubika vode, HSS se zalaže za manje korištenje vode za proizvodnju električne energije i protivi se izgradnji novih hidroelektrana na Dravi jer se uništavanje slatkovodnih ekosustava radi izgradnje hidroelektrane ne može smatrati ekološkim potezom. Izgradnja hidroelektrana na bilo kojem vodotoku uzrokuje promjenu prirodnih ekosustava i negativno djeluje na kvalitetu života ljudi koji u tom području žive. Alternativom i ekološki prihvatljivim smatraju povećanje korištenja solarne energije i energije vjetra za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Zalihe pitke vode su bogatstvo ograničenog kapaciteta te s njime treba postupati racionalno i čuvati ga.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.