“Mini antiovršni paket” predstavljen u Hrvatskom saboru

“Mini antiovršni paket” predstavljen u Hrvatskom saboru

Stranka SNAGA, uz potporu Živog zida, Mosta i HSS-a, uputila je danas u saborsku proceduru mini antiovršni paket zakonskih izmjena Ovršnog zakona i Zakona o obveznim odnosima koji bi omogućio da se dugovi građana postupno smanje.

Tako se izmjenama Ovršnog zakona predlaže povećanje minimuma duga glavnice za ovrhu na nekretnine na 50 tisuća kuna, zabranu ovrhe nekretnine zbog dugovanja po kreditu s promjenjivom kamatnom stopom, ako nisu ugovoreni parametri za promjenu kamatne stope, zabranu ovrhe jedine nekretnine koja nije pod teretom založnog prava te ograničenje ovrhe cijelog primanja, bez obzira na potpisane izjave o zapljenama primanja prije 17. lipnja 2008. godine. Predloženim izmjenama Zakona o obveznim odnosima bi se omogućilo ograničenje ukupnih zateznih kamata na veličinu duga, promjena redoslijeda naplate dugovanja tako da se najprije naplaćuje glavnica, pa tek potom troškovi i kamate. “Zakoni bi se primijenili na sve ovršne postupke, bez obzira kada su i po kojem zakonu pokrenuti, ali bi se primjenjivali od dana stupanja na snagu zakona, što znači da zakoni nisu retroaktivni. Dakle, to nije protuustavno”, rekao je Goran Aleksić.

Na konferenciji za medije sudjelovao je i HSS-ov zastupnik Željko Lenart koji je na stvarnom primjeru opisao u kako se teškom stanju nalaze blokirani građani. “Moj kolega iz djetinjstva, branitelj koji je na ratištu proveo cijeli rat, a nakon toga radio i kao pirotehničar dok se 2008. godine nije umirovio. Imao je dug od 130 tisuća kuna, otplatio je 250 tisuća kuna, no i dalje je dužan 120 tisuća kuna. Dakle, treba mu 120 godina da otplati svoj dug. U više je banaka pokušao dobiti kredit da taj dug otplati, ali nitko mu ga ne želi dati jer očito postoji dogovor banaka kako bi nastavile dobivati svoj siguran izvor prihoda”, rekao je Lenart te predložio Vladi da se osvrne na model Irske ili Viktora Orbana koji je doveo banke u red.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.