Vlaović: Zbog pogodovanja moćnicima nisu iskorištene prednosti koje Hrvatska ima za proizvodnju električne energije

Vlaović: Zbog pogodovanja moćnicima nisu iskorištene prednosti koje Hrvatska ima za proizvodnju električne energije

Saborski zastupnik Davor Valović govorio je u ime Kluba zastupnika HSS-a o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji. Na samom početku rasprave iskazao je nezadovoljstvo načinom predlaganja i donošenja zakona u Hrvatskom saboru jer se, kako je rekao, zakoni donose nedovoljno pripremljeni kako bi se Vladi omogućilo regulaciju životno važnih pitanja samovoljom ministara putem uredbi koje nisu dostupne javnosti.

Rekao je kako bi Zakon morao donijeti stabilnost na tržištu električnom energijom, a da prijedlog o kojemu se raspravlja manjkav i nedorečen. “Vlada ne može i ne smije uredbama stabilizirati tržište električne energije, Zakon bi trebao osigurati održivost sustava i transparentnost distribucije električne energije uz napomenu da će Vlada naknadno donijeti pravila ponašanja što je nedopustivo. Problematično je i 60 povlaštenih proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora energije koji nisu ispunili ugovorene koncesijske obveze. Takvima ugovore treba raskinuti”, istaknuo je.

Vlaović se nadalje osvrnuo na vjetroelektrane te taj sustav proizvodnje energije koji, rekao je, nije održiv i čini gubitke.

“Jedan od ciljeva donošenja Zakona je izgradnja solarnih fotonaponskih elektrana na obiteljskim kućama. U tom pravcu treba ići i omogućiti kućanstvima izgradnju solarnih elektrana što bi dovelo do ušteda obiteljima. Posebno podržavamo davanje mogućnosti izgradnje solarnih elektrana obrtnicima i poduzetnicima na krovovima pogona kako bi proizveli el. energiju za svoje potrebe.”

Naglasio je kako je važno donijeti Strategiju energetskog razvoja Republike Hrvatske te kako bi ona trebala biti prethodno donesena, a zakonodavni okvir je, naglasio je, taj koji prati strategijske vizije razvoja. Istaknuo je kako bi se u takvim okolnostima mogao dosegnuti minimum od 25% energije proizvedene iz obnovljivih izvora.

“U Hrvatskoj se moramo odrediti što nam je prioritet; obrtnici i poduzetnici ili koncesionari koji su dobili koncesije, a ne ispunjavaju ugovorne obveze. Naša prednost je voda i mogućnost proizvodnje energije iz tog izvora. Zašto tu mogućnost ne koristimo? Podravci planiraju korištenje dravske vode, donijeli su prostorne planove ,ali od investicije ništa, hidroelektrana na Dravi bi stabilizirala energetski sustav, otvorila radna mjesta i sačuvala život u tom području”, dodao je.

Vlaović je, u ime HSS-a, predložio donošenje dva nova zakona: Zakon o tržištu toplinskom energijom i visoko učinkovitoj kogeneraciji te Zakon o obnovljivim izvorima energije.

“Prvi zakon bi za cilj imao prioritetno proizvodnju toplinske energije, težište drugog zakona bi bilo poticanje i izgradnja postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Predloženi zakon potencijalno omogućava korištenje ugljena i loživog ulja za proizvodnju električne energije, a koristiti privilegije povlaštenih proizvođača koji električnu energiju proizvode iz obnovljivih izvora. To je nedopustivo i treba mijenjati. Zagovaramo proizvodnju električne energije koristeći sunce na krovovima obiteljskih kuća, korištenje hidropotencijala i donošenje Strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske”, zaključio je Vlaović.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.