Obilježen Dan Hrvatskog srca, organizacije žena HSS-a

Obilježen Dan Hrvatskog srca, organizacije žena HSS-a

Organizacija žena HSS-a „Hrvatsko srce“ proslavila je svoj dan okruglim stolom na temu “Pismenost – ključ uspjeha u 21. stoljeću“.

Žene HSS-a obilježavaju svoj dan 27. kolovoza, na dan rođenja prve predsjednice Hrvatskog srca i supruge Stjepana Radića, Marije Radić. Istoga dana rođena je i istaknuta HSS-ovka, hrvatska političarka Neda Prpić Gamiršek.

Obilježavanjem Dana Hrvatskog srca na simboličan način odajemo počast i iskazujemo poštovanje svim HSS-ovkama koje su svojim djelovanjem doprinijele jačanju prava žena, ali i mnogim drugim ženama koje su u proteklih sto godina dale svoj doprinos u razvoju i jačanju temeljnih ljudskih prava.

„Hrvatsko srce“, organizacija žena Hrvatske seljačke strane, osnovana je dvadesetih godina 20. stoljeća.

Zaključci s okruglog stola „Pismenost – ključ uspjeha u 21. stoljeću“:

Kao što je početkom 20. stoljeća Stjepan Radić, uz veliku pomoć svoje supruge Marije Radić, nastavnice i edukatorice, opismenjavanjem (tada je bilo 70% nepismenih osoba u Hrvatskoj) stvorio politički narod, tako nam i danas, na početku 21. stoljeća, treba novi napor i zamah opismenjavanja. Uz visoku elementarnu pismenost, koja je zadovoljavajuća – 97%, ipak smo nisko pismena nacija kada govorimo o funkcionalnoj, informacijskoj, informatičkoj, digitalnoj, financijskoj, političkoj i ostalim pragovima pismenosti (digitalno je nepismeno 44% stanovništva). Kako bi bili demokratsko društvo u punini treba nam čitateljski kompetentno stanovništvo, a to znači da podizanjem praga pismenosti učimo misliti, prosuđivati, preuzimati odgovornost, steći naviku za učenje kroz cijeli život, učiti suradnju s drugima i drugačijima te ne dopustiti isključenost nijednom pojedincu iz demokratskih procesa.
Čitateljski kompetentno stanovništvo je strateški cilj razvijenih zemalja Europe i svijeta, jer pridonosi gospodarskom, društvenom i kulturnom razvoju zajednice. Zato je pitanje pismenosti nacije danas strateško, nacionalno i političko pitanje, a ne samo pitanje kulture i struke. Naglasak stoga treba staviti na sinergiju struke, kulture i politike u društvu.
Konkretno kroz politiku HSS-a, asocijacija žena HSS-a „Hrvatsko srce“ (najstarija organizacija žena u Hrvatskoj), nastavljajući se na politiku Radića kroz Novu Republiku (novi program HSS-a) u središtu koje je čovjek kao pojedinac, za cilj ima izgradnju demokratskog društva visoko pismene nacije.
Politika kulture, kulturna politika može u podizanju praga pismenosti nacije stvoriti okvir propisima i zakonima za implementaciju već donesenih dokumenata (strategije čitanja, Marakeškog sporazuma, posebice Zakona o knjižnicama uz napore za njegovo poboljšanje), kao i zalaganjem za osnivanjem institucije/instituta koji prate statističke podatke i istražuju pragove pismenosti te provođenje zakona i propisa koji se odnose na jezik, strategije čitanja i pismenost.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.