Predsjednik Beljak: HSS nije na prodaju, nitko nas ne može kupiti

Predsjednik Beljak: HSS nije na prodaju, nitko nas ne može kupiti

19. veljače 1935. ostao je krvavim slovima upisan u povijesti hrvatskog naroda i Hrvatske seljačke stranke. Seljaci Sibinja i okolnih sela, vođeni idejom Stjepana Radića i dajući podršku Vladku Mačeku čekali su slobodnu Hrvatsku. Naoružani žandari, braneći srpski režim, uništavajući sve što je bilo hrvatsko i nakon povika “Ne pucajte, gospodo, mi se nećemo tući!”, pobili su devetnaestoricu nenaoružanih seljaka sljedbenika Hrvatske seljačke stranke.

Izaslanstvo Hrvatske seljačke stranke na čelu s predsjednikom Krešom Beljakom i potpredsjednikom Davorom Vlaovićem položilo je vijence i zapalilo svijeće kod spomenika pobijenim Sibinjcima, pristašama Hrvatske seljačke stranke.

Predsjednik Krešo Beljak, na Skupštini OO HSS-a Sibinj, održanoj nakon odavanja počasti pobijenim HSS-ovcima, obratio se članovima Stranke.

“U Sibinju su poginuli oni koji su digli glas protiv tadašnjeg nepravednog režima, protiv velikosrpske politike, koja je pljačkala hrvatski narod na sve moguće načine. Volio bih da se ponovno probudi, među Hrvatima, među našim članovima, žar koji su imali Sibinjski seljaci, žar kojim bi bili spremni mijenjati ovo što ne valja, a ne valja u našoj domovini puno toga. Nekada su ljudi pred glađu bježali u Slavoniju, danas mladi bježe iz Slavonije. Kao hrvatski domoljub ne mogu shvatiti što se dogodilo. Zar ćemo šutke kao narod pasti i nestati? Šutke, bez ispaljenog metka spremiti kofere i otići iz Domovine. Hoćemo li dopustiti ovima koji uništavaju i iskorištavaju Hrvatsku da i dalje nesmetano rade to što rade? Na nama, stranci staroj 114 godina, je obveza da stanemo na branik slobode hrvatskog naroda, jer mi danas nismo slobodan narod. Kada ste dužni bankama, kada ste pod ovrhama, kada ne možete dostojno živjeti od svog rada ne može se govoriti o slobodi, naša djeca nisu slobodna, ne živimo u slobodnom društvu. Spuštajući glavu dopuštamo da nas oni, koji za osobni interes koriste svoje pozicije uče domoljublju i uče hrvatstvu i katoličanstvu. To ne smijemo dopustiti! To čini Ramljak lupajući se u prsa i uzimajući 250 tisuća kuna tjedno. Mi šutimo, to nije dobro. HSS je odlučio boriti se za drugačiju, bolju, slobodniju i sunčaniju Hrvatsku, za stvaranje Nove Hrvatske Republike, a to moramo činiti svi. HSS nije dužan nikomu ništa, zato nas napadaju, oduvijek napadaju HSS-ovce, zato su poginuli seljaci 1935,zato su ubili Radića u beogradskoj Skupštini. Nisu se dali prodati, nećemo se prodati ni mi!”, završio je svoje obraćanje predsjednik Beljak.

Hrvatska seljačka stranka i njeni članovi su 114 godina čuvali načela pravednosti, poštenja i slobode to će činiti uvijek jer čovječnost i dostojanstvo nemaju cijenu – zaključili su HSS-ovci u Sibinju na obilježavanju 83. obljetnice pogibije Sibinjskih žrtava.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.