Saborski zastupnik Lenart upozorio na ekološke probleme u Moslavini

Saborski zastupnik Lenart upozorio na ekološke probleme u Moslavini

Danas je u Hrvatskom saboru stanku tražio saborski zastupnik Željko Lenart kako bi govorio o ekološkom problemu u Moslavini, u gradu Popovača, mjesto Moslavačka Gračenica.

“Radi se o građevini za obradu opasnog otpada u Sisačko-moslavačkoj županiji, postupkom bioremedijacije smještene unutar naseljenog područja, krug pogona Kroska u kojem STSI obrađuje otpad koji nastaje na bušotinama, na njihovim raznim pogonima sanacijom benzinskih postaja i možda čak i neki otpad koji čak niti ne znamo.

Trenutno je zatraženo izdavanje okolišne dozvole za rad postrojenja za preradu opasnog otpada i to je zadnji korak kako bi to postrojenje postalo legalno.
Inicijativa za zdrav život Moslavina je pokrenula otpor ovakvom pogonu za preradu opasnog otpada usred nasljednoga mjesta. I prema stručnoj podlozi zahtjeva za ishođenje okolišne dozvoli navodi se da je postrojenje opasnog otpada načelno odlagalište opasnog otpada u kojem se odvija proces obrade opasnog otpada, a kako se navodi u stručnoj podlozi sam proces bioremedijacije može trajati 3 do 6 mjeseci ovisno o koncentraciji onečišćujućih stvari.

Proces se provodi od trenutka dok se onečišćujuće tvari uslijed djelovanja mikroorganizama ne svedu na prihvatljivu razinu. Građevina u kojoj se odvija ovaj proces bioremedijacije je hladan objekt kojim se provodi provjetravanje, da li prirodno ili nekim drugim načinom a temperatura određuje aktivnost mikroorganizama. Znači, pri niskoj temperaturi taj proces može trajati i duže od 6 mjeseci, a onda je to odlagalište opasnog otpada, a ne pogon za preradu otpada”, rekao je Lenart te dodao kako bi ukupni kapacitet postrojenja trebao biti oko 11 800 tona opasnog otpada godišnje.

“Nerazumno je da postrojenje za obradu opasnog otpada bude usred naseljenoga mjesta. A da je to tako govori vam i ove udaljenosti – osnovna škola 270 metara, željeznička postaja 185 metara, crkva 430 metara, nogometno igralište 80 metara, rukometno igralište 25 metara, Regionalni park Moslavačka gora 2000 metara, Park prirode Lonjsko polje 2500 metara. Iz ovoga možete vidjeti gdje se pokušava smjestiti pogon za obradu opasnog otpada!

Opasni otpad je onaj koji ima svojstva kancerogenog, mutagenog, nadražujućeg, eksplozivnog i izuzetno je opasan po zdravlje. U nacrtu za okolišnu dozvolu navodi se da opasne tvari sadrže lako hlapljive spojeve koji su poznati da izazivaju tumore, bolesti kao leukemija, oboljenje jetre, bubrega, čak i centralnog živčanog sustava.

Da nešto nije u redu, ili kako bi narodnim rječnikom rekli „da nešto ovdje smrdi“, pokazuju i nizovi složenih raznovrsnih metalnih kontejnera u zidove kako bi se spriječio direktan pogled na pogon za preradu jer se on nalazi uz samu Županijsku cestu 3124 Kutina-Sisak.

Uz sve navedeno, na navedenoj lokaciji se vrši još i otplinjavanje željezničkih cisterni koje dovoze sadržaj iz grupacije INA-MOL nepoznatog sadržaja. Njegovo spaljivanje se vrši na baklju unutar kruga ovog pogona za preradu i nitko ne kontrolira što se tamo spaljuje. Čak nije obavezno prema ovom nacrtu za okolišnu dozvolu niti vršiti mjerenja da bi se vidjelo koliko je zagađenje od tih čestica koje lebde prilikom obrade ovog opasnog otpada.

Ovaj opasni otpad se povremeno miješa, isparava u zrak ili čestice prašine lebde u zraku, skladišta su otvorena i sve leti u vrlo velikim daljinama od samoga pogona za preradu.
Pitam vas može li 80 000 kuna godišnje što dobiva grad Popovača nadoknaditi zdravlje tih ljudi? Peticija je napravljena, 623 potpisa mještana Moslavačke Gračenice koje imam u ruci su protiv toga, ali jedino vlasnik HDZ, koji je u gradu, u županiji, u državi, ne vidi ovo!”, zaključio je Lenart.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.