Seljaci iz Vrbe i Ruščice su vjerovali u socijalno osjetljivu Hrvatsku, zato su poginuli 1935.

Seljaci iz Vrbe i Ruščice su vjerovali u socijalno osjetljivu Hrvatsku, zato su poginuli 1935.

Seljaci, članovi HSS-a iz Gornje Vrbe i Ruščice uputili su se u Brod tražiti oslobađanje za dan ranije zarobljene i u zavor privedene seljake iz Sibinja i okolnih sela.

Sloboda govora i postupanja nije postojala, srpska žandarmerija ih je dočekala i poubijala kod gradskog groblja u Brodu. Poubijani su samo zato jer su željeli gospodarski snažnu i socijalno osjetljivu državu o kojoj je govorio Stjepan Radić i koju im je obećavao Vladko Maček isticanjem kandidature na svibanjskim izborima 1935. Pokopani su u zajedničku grobnicu. Izaslanstvo HSS-a zapalilo je svijeće, položilo cvijeće i pomolilo se za Vrbsko-ruščičke žrtve na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu i svetoj misi održanoj u Ruščici.

Potpredsjednik HSS-a i saborski zastupnik Davor Vlaović obratio se prisutnima na svečanosti u čast žrtvama velikosrpske politike rekavši kako su posavski seljaci u turbulentnim vremenima, u kojima se pokušavao ugušiti svaki pokušaj hrvatskog gospodarskog razvoja i nacionalnih ekonomskih politika, prepoznali vizionarstvo HSS-ovih čelnika i spremno ih slijedili znajući da samo jaka nacionalna država može osigurati dostojanstven život seljaštvu koje je u tom trenutku bilo najbrojnije.

“U tim vremenima su materijalno ugroženi seljaci i socijalne politike HSS-a imale podršku Crkve, posebice nadbiskupa Stepinca koji je dozvolio okupljanje hrvatskih građana na od vlasti zabranjivanim misama zadušnicama koje su održavane u čast pobijenim brodsko-kotarskim seljacima”, kazao je Vlaović i dodao kako su i danas teška vremena za radnike koji su najbrojniji i rade za minimalac i seljake koji ostaju bez hrvatskog poljoprivrednog zemljišta jer ga vladajući daju strancima.

Hrvati su stoljećima trpjeli tuđinsku vlast, nacionalnim bogatstvima su upravljali nametnuti im kraljevci i carevi, danas imamo vlastitu državu za koju su živote dali mnogi nedužni sinovi i očevi, ne dopustimo da njihova žrtva bude uzaludna, a Hrvatska postane ičija kolonija.

HSS Brodsko-posavske županije

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.