Sjećanje na velikog HSS-ovca Iliju Jakovljevića

Sjećanje na velikog HSS-ovca Iliju Jakovljevića

Sutra će se navršiti 70 godina otkako je ubijen Ilija Jakovljević, hrvatski književnik, odvjetnik, novinar te istaknuti član HSS-a.

Povodom 70. obljetnice Jakovljevićeve smrti, hrvatski leksikograf Vlaho Bogišić napisao je osvrt na njegov život i političko djelovanje.

Prije sedamdeset godina, 28. listopada 1948. godine, s netom navršenih pedeset godina života, izgubio je život Ilija Jakovljević, književnik i publicist, istaknuti HSS-ovac i zagovornik demokratskih vrijednosti od kojih stranka nije odustala za ratnog sloma i ustaške uzurpacije, a niti nakon komunističkog prevrata.

Stradao je zbog privrženosti načelima kojih se u svome javnom radu držao, tradicije radićevskog shvaćanja slobode za čovjeka i zajednicu u narodnom životu. Okolnosti pod kojima se to dogodilo nikad nisu razjašnjene. Pretpostavlja se da je ubijen u montiranom političkom procesu, iako je policija tvrdila da je u zatvoru počinio samoubojstvo, a nije jasno niti je li se to dogodilo u Zagrebu ili beogradskoj Glavnjači.

Policijski pritisak nije mu bio nepoznat: još u ranoj mladosti unovačen je i odveden u vojni logor raspadajuće habsburške armade, za šestojanuarske diktature pritvoren je na više mjeseci, a ustaše su ga u jesen 1941. na godinu dana zatočile u tek osnovanom jasenovačkom kompleksu smrti.

Premda se Jakovljevićeve životne odluke da otkloni suradnju s ustaškim režimom ( nakon logora prijeđe na oslobođeno partizansko područje te se poslije rata umjesto participacije u projektu vlasti vrati odvjetničkoj praksi ) znaju tumačiti kao reakcija na prilike, a ne vlastita inicijativa, upravo glavni aspekt njegova djela upućuje na suprotno.

Dobar pisac, čija posthumno objavljena proza “Konclogor na Savi” ide u gornji razred te vrste literature uopće, a ne samo u nas, Jakovljević je ( 1936.–1941. ) kao glavni urednik vodio “Hrvatski dnevnik”, novine privržene Mačekovoj programskoj osnovi političke, ali i kulturne koncentracije. „Bez obzira tko će u ovom ratu pobijediti“, pisao je kada je rat u Europi već počeo, „Europa će preboljeti nacionalističku groznicu“, a njezina budućnost pripada „obnovljenoj demokraciji“. Proročanski je zamišljao „novu Europu“ ujedinjenu „u zajedničkoj misli slobode“ koja će njezine narode voditi prema solidarnosti, ali u prvacima komunističkog pokreta nije našao suborce za takvu viziju, na putu im je stajala staljinistička verzija nacionalističkog velikodržavlja.

Ilija Jakovljević pao je kao žrtva borbe za slobodnu Hrvatsku, ne samo kao zemlju nego i društvo. Simbolički potencijal te žrtve posebno je važan s obzirom na njegovu i privrženost tisuća hrvatskih ljudi radićevskim idealima i u najtežim okolnostima, što je i omogućilo da ideja HSS-a opstane.

Unatoč tome što se potiskivanje u zaborav i nadalje nerijetko koristi kao korisna društvena navika, Ilija Jakovljević je opet slobodno i ponosno među nama.

dr. sc. Vlaho Bogišić

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.