Stotinu godina otkako su postavljeni temelji republikanskog smjera HSS-a

Stotinu godina otkako su postavljeni temelji republikanskog smjera HSS-a

Događaj na koji želimo skrenuti pozornost ne pripada kalendaru sjećanja, štoviše njegova je važnost pored temeljnog značenja što ga čuva i u razlozima zašto je zapostavljen.

Dakle, prije stotinu godina, u ono prevratno doba kada su se poslije Velikoga rata rekonfigurirali politički i državni sustavi, upravo u ponedjeljak 3. veljače 1919. godine u Zagrebu se, unatoč izrazito nepogodnim vremenskim prilikama, okupilo gotovo sedam tisuća političkih predstavnika naroda kako bi upravo kao narodna, premda po sebi stranačka skupština, raspravili, definirali i proklamirali glavne političke ciljeve.

Simbolički je potencijal velikih zbivanja obično sadržan u njihovu razmjeru, dramatičnom raspletu ili snazi promjene. Premda su se već po tome što su izaslanici Radićeva republikanskog pokreta željeli toj manifestaciji pristupiti u najvećem mogućem broju, iako se znalo da u Zagrebu nema dvorane koja bi ih mogla prihvatiti, pa su upravo svojim razmjerom postali poruka, hrvatska je politička zajednica toga jutra u Streljani u Tuškancu provela temeljnu modernizacijsku reformu, dalekosežniju od forme i naravi političkog sustava: pokazala je sposobnost da narod preuzme političku odgovornost u svoje ruke i tu svijest, kao program, ali i kao ideal, učini vidljivom drugima i što je osobito važno – sebi. Hrvati su i dotad raspolagali političkim predstavništvima i razmjerno razvijenim političkim alatima. Štoviše, Hrvatski sabor počivao je na tradicionalnim pravnim temeljima koji nisu bili bez važnosti u razmatranju novih mogućnosti. Ali izvanredna skupština koju je vodstvo Radićeve stranke sazvalo jer su to deseci tisuća članova tražili, pokazala je da narod Republiku ne tumači kao pravo koje mu pripada jer ga je sačuvao, koliko po tome što Republika proizlazi iz njega, iz njegove volje i snage da drži do sebe. Kada bi doista bila istina – rekao je Radić toga znamenitog jutra – da naš narod ne zna što je Republika, mogli bismo reći gospodi koja to govori: A što ste radili kroz tisuću godina? Da, imamo pravo i odgovornost parafrazirati Radića: A što smo radili za ovih novih stotinu godina, ako nam se Republika otimala u formu nepovezanu s društvom rada, znanja, ravnopravnosti i slobode? Onoga osjećaja iz dvorišta u Tuškancu gdje je prostrujila topla nit povezanosti čovjeka s čovjekom kao pretpostavke ne toliko opće, internacionalne, koliko upravo unutarnje snage zajednice, njezina povjerenja. Ako nas se doista, kao HSS pita – jesmo li tradicionalni, odgovor je da, jesmo. Sve dok bude trebalo podsjećati na to da je Republika narod, a ne vlast, pa ni – narodna vlast. Pouzdanje u Republiku je plebiscitarno, a ne referendumsko.

Mi Radićevci nemamo novu Republiku utoliko što bi se ona razlikovala od drugih. Republika je nova po svome idealu, po mladosti ili djetinjstvu naroda iz kojeg dolazimo ako ne zaboravimo ili se preračunamo oko toga – tko smo zapravo.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.