Vlak je nekada radnike dovozio u Slavonski Brod, a danas Slavonce odvozi u Europu

Vlak je nekada radnike dovozio u Slavonski Brod, a danas Slavonce odvozi u Europu

Vlak je nekada radnike dovozio u Slavonski Brod, a danas Slavonce odvozi u Europu; poruka je prvosvibanjskog sindikalnog prosvjeda u Slavonskom Brodu na kojem se okupilo oko 8.000 radnika koji nisu zadovoljni svojim statusom.

Slavonski Brod je grad u koji se useljavalo jer je imao razvijenu metalsku i drvnu industriju, imao je obrađena plodna polja od kojih su živjela mnoga poljoprivredna gospodarstva jer su proizvodili hranu za radnike koji su si mogli priuštiti svježe voće i povrće.

Iz Slavonskog Broda, kao i iz cijele Slavonije, iseljava ne samo zato što nema radnih mjesta, na izlozima trgovina mogu se vidjeti oglasi kojima poslodavci traže radnike, već zato što i oni koji rade ne mogu živjeti i prehranjivati obitelj od svoje minimalne radničke plaće.

Radnici su poslali poruku: NAMA JE DOSTA! “Imamo pravo na drukčije gospodarske i socijalne politike, sadašnje politike su osiromašile radnike i građane. Politike rezanja plaća i materijalnih prava su pogrešne i dovele su do osiromašenja, dovele su do otpuštanja. Danas tražimo povećanje minimalne plaće, tražimo povećanje svih plaća u javnom sektoru, u privatnom sektoru. Jedino povećanje plaća jamstvo je za otvaranje novih radnih mjesta i jamstvo je za stabilnost mirovinskog i zdravstvenog sustava. Produženje radnog vijeka i novi rezovi u zdravstvu su pogrešne politike. Jedine pozitivne politike su povećanje plaća i stabilna radna mjesta, stabilni uvjeti rada. Trebamo osigurati da mladi ne napuštaju Hrvatsku to je moguće samo plaćama”, rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata.

Radnicima su se obratili Vilim Ribič, predsjednik Matice hrvatskih sindikata i Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

U koloni sa sindikalistima bili su saborski zastupnik i kandidat za župana Brodsko-posavske županije Davor Vlaović, kandidat za zamjenika župana Milan Mateša te Roberto Lujić, kandidat za gradonačelnika grada Slavonskog Broda i kandidati za njegove zamjenike Klara Šćuka i Mato Klarić.

Da bi radnici ostali nisu dovoljne samo “šarene” priče, nužne su plaće dostojne čovjeka jednako u javnom i privatnom sektoru, složili su se svi s glavnom porukom skupa.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.