Vlaović: HPB mora ostati hrvatska banka

Vlaović: HPB mora ostati hrvatska banka

Klub zastupnika HSS-a zatražio je stanku u Hrvatskom saboru kako bi upozorili na potencijalnu opasnost nove privatizacije, odnosno hrvatskog modela privatizacije Hrvatske poštanske banke. U ime Kluba zastupnika HSS-a obrazloženje je iznio Davor Vlaović.

“Za 6. prosinca sazvana Skupština društva Hrvatske poštanske banke nije održana, naprasno je odgođena. Mediji kažu zbog inzistiranja malih dioničara koji u vlasništvu imaju 27% vrijednosti temeljnog kapitala, saborskih zastupnika i samih medija. Zašto privatizacija jedine hrvatske banke, HPB-a? Očekujemo ispravak loših privatizacija i nepravde nanesene hrvatskim građanima iz 90-ih. Tada su banke prodane za “siću”, banke su nastavile poslovati u Hrvatskoj, ali bez državne kontrole, kontrole javne vlasti, rezultat je kod svih isti – iznesena je dobit izvan Hrvatske. Samo prošle godine je to bilo više od 5 milijardi kuna, a ostvarena je kao rezultanta visokih kamata, viših od kamata koje imaju ostale članice EU, čak su i nelegalne, a plaćaju ih hrvatski građani.

Usporedno s tim imamo 330 tisuća blokiranih građana, nelikvidnost obrtnika, malih poduzetnika i poljoprivrednika. U takvim uvjetima pokušava se potiho privatizirati HPB, opet na štetu hrvatskih građana i poduzetnika. Banci je potrebna dokapitalizacija i veća od predviđenih 600 milijuna kn, treba joj više od milijardu svježih sredstava. Kažu da se HPB-u daje zadatak saniranja Jadranske banke i 200 mil kn rezervacije za nenaplative plasmane Agrokoru. Mi u HSS-u u to ne želimo vjerovati, baš kao što mali dioničari to ne žele prihvatiti jer ne bi imali prvenstvo, čak niti mogućnost novog ulaganja u HPB. Banku treba jačati, mirovinskim fondovima omogućiti plasman sredstava u HPB, na taj način stvaramo stabilniji bankovni i stabilan mirovinski sustav. Umirovljenici očekuju brigu države. Ovo je prilika, tražimo da banka ostane u pretežitom državnom vlasništvu i postane servis građana RH i državnih institucija. HPB ima najbolju infrastrukturnu mrežu, ima 1.100 podružnica u cijeloj Hrvatskoj, takvu priliku za dostupnost građanima RH druge banke nemaju.

HPB je dostupan građanima, OPG-ovima i može biti zamjena za agro banku koju nemamo, a obećavana je i u kampanjama vladajućih. Ta banka može biti podrška našim poljoprivrednicima, obrtnicima i malim poduzetnicima u kreditiranju projekata koji naši poduzetnici kandidiraju prema EU sredstvima. O privatizaciji HPB-a tražimo javnu raspravu!”, završio je svoje izlaganje Vlaović.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.