Vlaović: Izvješće Državne revizije treba biti alat kako izgraditi sustav kakav želimo

Vlaović: Izvješće Državne revizije treba biti alat kako izgraditi sustav kakav želimo

U Hrvatskom saboru raspravljeno je Izvješće o radu državnog ureda za reviziju za 2018.

U ime Kluba zastupnika HSS-a govorio je zastupnik Davor Vlaović koji je rekao da su u izvješću uglavnom dobro istaknuti svi glavni problemi, kada je riječ o financijskim pokazateljima, te su jasne smjernice kako se troši javni novac kada je riječ o poslovanju državnih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave, kako su usklađeni i kako provode zakone. Nadalje, zastupnik Vlaović je rekao kako ovo izvješće treba biti i alat, ne samo zastupnicima u Saboru nego i Vladi, da se vidi gdje su glavni problemi i koje zakone treba mijenjati, koje službe i druga državna tijela treba unaprijediti da bi imali jedan sustav kakvog želimo izgraditi.

Iz izvješća je vidljivo da je veliki broj zdravstvenih ustanova, odnosno bolnica dobilo uvjetna mišljenja, čak njih 39. Zastupnik Vlaović je u Saboru već govorio da sanacija zdravstvenih ustanova nije dovršena, kod većina bolnica nisu izmireni dugovi, a teret se prebacuje na osnivače, na županije i gradove. Činjenica je da oni iz svojih fiskalnih kapaciteta ne mogu podnijeti taj teret niti bolnice mogu iz svog redovitog poslovanja, dok imaju dnevne limite kakve imaju, sanirati te dugove.
Zastupnik Vlaović je također istaknuo kako se u izvješću spominje da dobar dio ministarstva ne radi uvijek u skladu sa zakonom, pogotovo kada je riječ o javnoj nabavi i kad je riječ o trošenju javnog novca. Ono što njega posebno zanima je stanje u Ministarstvu poljoprivrede.

Prema izvješću povjerenika Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj gospodina Hogana stoji da je za poljoprivredu u Hrvatskoj isplaćeno 126,9 milijuna € manje od onoga o čemu govori ministar Tolušić. U izvještaju toga nema. Je li to primijećeno? Kako je moguće da je za štete od elementarnih nepogoda isplaćeno 11 milijuna kuna Virovitičko -podravskoj županiji što je više nego za 12 ostalih županija zajedno, od onih koje su proglasile elementarne nepogode.

Na kraju, zastupnik Vlaović poručuje da će HSS ovo Izvješće o radu Državnog ureda za reviziju prihvatiti jer ono samo po sebi daje dovoljno argumenata za ono što on često upozorava i da daje dovoljno argumenata da kažemo da Vlada ne radi svoj posao i da se pod hitno mora mijenjati pristup i način rada Vlade RH.

Video rasprave pogledajte OVDJE.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.