Vlaović: Jesu li poljoprivredni proizvođači prihvatljiv trošak ovoj Vladi? Nakon svih nepogoda, poljoprivrednici očekuju Vladinu reakciju

Vlaović: Jesu li poljoprivredni proizvođači prihvatljiv trošak ovoj Vladi? Nakon svih nepogoda, poljoprivrednici očekuju Vladinu reakciju

Saborski zastupnik Davor Vlaović zatražio je stanku kako bi progovorio o problemu poljoprivrednih proizvođača vezano uz proglašene elementarne nepogode tijekom ove godine i velikih šteta koje su prouzročile elementarne nepogode u hrvatskoj poljoprivredi. Vlaović je istaknuo kako smo prije koji mjesec imali pune naslovnice da je suša uništila poljoprivrednike u Slavoniji i Dalmaciji te su svi bili uz te poljoprivredne proizvođače, a sad najednom tišina.

“U ovom trenutku se zbrajaju štete po županijama, županijska povjerenstva još nisu sve obradila, ali u onim preliminarnim izvješćima, prvim izvještajima o štetama, štete su samo u slavonskih pet županija preko 500 milijuna kuna prijavljene, a isto tako i u ostalim kontinentalnim županijama – u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji se očekuje preko 100 milijuna, Koprivničko-križevačkoj također. I poljoprivredni proizvođači s pravom očekuju reakciju Vlade, jer ako je suša uništila poljoprivrednike, onda Vlada i ministar moraju naći načina da ih pomogne”, rekao je Vlaović te dodao kako brojke pokazuju da su proljoprivredni proizvođači zaslužili brigu.

“Jer ako je smanjen urod kukuruza preko 60% na njivama u Slavoniji, ako je soja i šećerna repa podbacila za preko 50%, lucerna preko 80%, a kod sjemenskih kultura posebice sjemenskog kukuruza smanjeni su prinosi i do 90%. I nisu to samo štete u ratarstvu zbog smanjenog uroda, a onda i prihoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, nego je to šteta i u stočarstvu. Jer prije svega je manje hrane što znači da će stočari morati kupovati još hranu na tržištu. Drugo, smanjena je mliječnost goveda, smanjena je količina proteina u mlijeku i to se odražava također na prihod obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji su umanjeni. Ministar je u više navrata rekao ništa ne brinite, imamo kroz natječaj mjere 5.2. 150 milijuna kuna, svi se prijavite. I drugo što im je poručio osigurajte se”, kazao je Vlaović te istaknuo kako je on sam kontaktirao više osiguravajućih kuća.

“Rijetko koja je osiguravala usjeve i nasade od suše. Čak oni koji se bave prodajom police osiguranja su nerado potpisivali, odnosno odgovarali su poljoprivrednog proizvođača od dodatnog osiguranja i dodatnog troška. A radi se o tome da između 15.5. i 15.8. je period kojim se prati dugogodišnji prosjek oborine. I ako vam se dogodi kao što se 2014. dogodilo da krajem svibnja padnu velike kiše i čak je bila i poplava u Brodsko-posavskoj županiji nećete imati pravo na odštetu od suše i ako bude proglašena nepogoda od suše, jer nisu u pitanju samo količine oborina, nego i visoke temperature, a imali su temperature i preko 35 i 40 stupnjeva u samom nasadu, usjevu kukuruza. Jednostavno ne dođe do oplodnje i zbog toga su tako veliki nesrazmjeri u prinosu prošle i ove godine. Stoga poljoprivredni proizvođači očekuju da kad budu sad dostavljeni izvještaji županijski, da Državno povjerenstvo za elementarne nepogode zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom financija poveća iznos u državnom proračunu za naknadu štete.”

Vlaović je istaknuo i kako su već ranije upozoravali da je premalo 20 milijuna kuna u državnom proračunu za naknadu štete od elementarnih nepogoda. “Predlažemo da se to poveća na 50 milijuna kuna, da svako ministarstvo uštedi milijun kuna na reprezentaciji, ručkovima i troškovima evo tih novaca. Mislim da to naši poljoprivredni proizvođači zaslužuju, jer u mjeri 5.2.1. na koju ministar upućuje poljoprivredne proizvođače, smanjeni prihod i prinos nije prihvatljiv trošak. Jesu li poljoprivredni proizvođači prihvatljiv trošak ovoj Vladi? Ja mislim da bi trebali biti, jer ako sad nešto ne poduzmemo i ne pomognemo im, nestat će poljoprivredna proizvodnja. Već je nestalo 65% stočara, proizvođača mlijeka. Nestalo je 20000 obiteljskih gospodarstava u upisniku, nestalo je preko 100 tisuća mladih iz Slavonije i Baranje. Ovo će biti daljnji okidač za zaustavljanje razvoja poljoprivrede. Onda nam neće trebati ni Ministarstvo poljoprivrede, ni ministar pa će i ministar biti neprihvatljiv trošak”, zaključio je svoju raspravu Vlaović.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.