Vlaović: Klub HSS-a podržat će donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu plina

Vlaović: Klub HSS-a podržat će donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu plina

Klub HSS-a podržat će donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu plina u hitnoj proceduri jer se usklađujemo sa europskim direktivama, ali sa druge strane reguliramo tržište plina u RH.

“Ono što je bitno istaknuti da će se ovim zakonskim izmjenama djelomično liberalizirati tržište plina i da proizvođač nema obvezu ponuditi veleprodaju distributerima u RH svu količinu proizvedenog plina”, rekao je Vlaović te dodao kako se realno postavlja pitanje da li će INA kao najveći proizvođač plina u Hrvatskoj zbog liberalizacije tržišta najveći dio količina plina izvesti i na taj način ostvariti ekstra profit, a s druge strane će država morati reagirati i uvoziti plin po većim cijenama i tko će snositi tu razliku cijena kućanstva ili država.

“Ja ću uvijek zbog naših standarda građana Hrvatske i reći neka plati onda država ako je već ovako zakonski to regulirala i dovela kućanstva u nemogućnost da koristi skuplji plin, a očekuje se da će rasti cijene, onda svako povećanje cijena ne smije ići na teret građana RH. A i kada je riječ o povlaštenim kupcima plina u RH spomenut je i HEP zbog povlaštenih cijena. Podaci koje imam govore da negdje ostvaruje ekstra profit oko 600 milijuna kuna što je u redu, jer je na taj način išla niža cijena grijanja za naše građane.
Međutim, općine na koje se eksploatira plin iz tog razloga njima nije uplaćena onda rudna renta. I mi smo u ime kluba uputili u proceduru saborsku upravo prijedlog izmjena ove uredbe kako bi zaštitili prihode općina i gradova na čijem području postoje eksploatacija plina i drugih ugljikovodika. Također već smo imali ovdje raspravu jedan od povlaštenih kupaca je i Petrokemija Kutina. Vidimo da se vodi rasprava o modelu daljnjeg poslovanja ove tvrtke koja je vrlo bitna za RH, za našu poljoprivrednu proizvodnju, ali i za obrtnike i poduzetnike koji se naslanjanju na ovog gospodarstvenika.”

“Stoga evo moje pitanje i apel ako se može čuti da li se razgovaralo o modelu i cijeni plina za, a znamo da je jedan od najvećih energenata potrebnih za proizvodnju umjetnih gnojiva plin, kakve će to biti cijene. Da li će cijene umjetnih gnojiva na temelju toga rasti i da li će onda naši poljoprivredni proizvođači plaćati skuplje umjetno gnojivo ili ga neće koristiti u sjetvi pa ćemo imati opet niže prinose i probleme u dohodovnosti naših OPG-ova i svih onih koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom. To je usko povezano sa ovom tematikom jer naravno da distributeri gledaju svoj profit, a ne krajnjeg korisnika, a mislim da mi ovdje moramo štiti krajnjeg korisnika.”

Video rasprave pogledajte OVDJE.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.