Vlaović: Korupcija je neprihvatljiva u svim društvima, pa tako bi trebala biti i u Hrvatskoj!

Vlaović: Korupcija je neprihvatljiva u svim društvima, pa tako bi trebala biti i u Hrvatskoj!

U Hrvatskom saboru raspravljeno je Izvješće o radu Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije za razdoblje od 27. listopada 2017. godine do 15. srpnja 2018. godine. U ime Kluba zastupnika HSS-a govorio je zastupnik Davor Vlaović koji je rekao kako je korupcija neprihvatljiva u svim društvima, pa tako bi trebala biti i u Hrvatskoj.

“Imamo strategiju suzbijanja korupcije i imamo puno rasprava oko toga, ali pomaka vrlo malo ili ni malo. Iz današnje je perspektive teško povjerovati da je nekad, čak i ne tako davno, iz HDZ-ovih redova, u vrijeme Jadranke Kosor, grmjelo: ‘nulta stopa tolerancije prema korupciji’. Vrlo brzo se o korupciji počelo gromoglasno šutjeti! I time je poticati. U Izvješću o kojem se danas raspravlja zaprepašćuje jedna rečenica, a ona glasi: „Stanovitih pomaka na području borbe protiv korupcije ima!“ U zemlji koja je po korupciji i ispred mnogih afričkih zemalja, u zemlji koja je korupcija na samom europskom vrhu, u zemlji u kojoj se godišnje zamrači – procjenjuju međunarodne institucije – 20 milijardi kuna, tijelo koje bi trebalo u korupciju i korupcionaše upirati prstom kaže da u borbi protiv korupcije ima pomaka. Nema. U državi u kojoj nije nikada bilo više korupcije nego što je to danas, reći da se u borbi protiv korupcije napravio pomak, zaista je licemjerno. Da smo u pravu da se ništa konkretno ne želi promijeniti dokazuje i to da još uvijek u dnevni red u Hrvatskom saboru nije stavljen HSS-ov prijedlog Zakona o porijeklu imovine, koji jest jedno od doista velikih i moćnih oružja protiv korupcije. Zašto taj zakon nije u proceduri? Zato što neki po tom zakonu ne bi mogli opravdati višestruko veću imovinu od primanja”, naglasio je Vlaović i istaknuo kako je HSS upozorio na političku trgovinu.

“Mi u HSS-u upozorili smo državna tijela i na političku trgovinu, da se ispita kako se stvorila većina u gradu Zagrebu, u Zagrebačkoj skupštini, pa kako se stvorila i većina ovdje u Hrvatskom saboru, kupuju li se mandati? Iznenađuje izjava predsjednice RH koja govori da korupcija i nije toliki problem već je problem sporo pravosuđe?! S druge strane premijer Plenković prešućuje dio izvješća Europske komisije koji se odnosi na korupciju, a u kojem stoji da se korupcija u Hrvatskoj smatra izuzetno raširenom i Hrvatska je tu među najgorim članicama, napretka nema. Dojam je da nema prave borbe protiv korupcije u Hrvatskoj, da je to borba Davida i Golijata. I ono što je najlošije je to da građani ne vjeruju u društvo, u sustav, u institucije. Stotine tisuća ljudi koji su otišli iz Hrvatske, otišlo je trbuhom za kruhom, ali i kako kažu bježe iz ovoga nereda, zbog ovoga lopovluka koji ovdje vlada, zbog ove žabokrečine”, zaključio je saborski zastupnik HSS-a.

Video rasprave pogledajte OVDJE.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.