Vlaović: Ministrice Divjak, golovi iz ofsajda se poništavaju

Vlaović: Ministrice Divjak, golovi iz ofsajda se poništavaju

Saborski zastupnik Davor Vlaović, nadahnut sportskim rezultatima nogometne reprezentacije, u ime Kluba zastupnika HSS-a govorio je o Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama.

“Danas smo svi u “kockicama”, ponosni smo na svoje Vatrene jer su među najuspješnijima u svijetu, siguran sam da želimo Hrvatsku među najuspješnijima po rezultatima naših učitelja, učenika, po rezultatima naših radnika i našega gospodarstva. Želimo pobjedu nad Engleskom i pobijedit ćemo, pobijedit ćemo i Francusku i biti svjetski prvaci.” Vlaović je kazao kako je to rezultat rada i kvalitetnog vođenja te dodao kako je za uspješno obrazovanje s uspješnim ishodima za sve učenike u sustavu potrebno uspješno vođenje i ulaganje u obrazovni sustav što se ne čini jer je Hrvatska na samom dnu po ulaganjima u znanost i obrazovanje u Europi. Naglasio je kako predloženi Zakon neće dovesti do željene kvalitete u znanosti niti u gospodarstvu. “Zločesti kažu da je za kvalitetu potreban kvalitetan trener i kvalitetni igrači. Zločesti kažu da je ministrica bila rezervni igrač. Rezervni igrač nikada ne može dati punu kvalitetu. Ja kažem može, ali uz više truda i zalaganjem cijelog tima.”

Osvrnuo se na obrazovni sustav koji ne funkcionira u puno detalja. Jedan od većih problema je obrazovanje za nezapošljiva zanimanja, kao što su nastavnici sa završenim dvopredmetnim studijem matematike ili informatike, urbani šumari i inženjeri laboratorijske dijagnostike. Kazao je kako se prilikom upisa na fakultete mora voditi računa o zapošljavanju nakon diplomiranja na navedenim studijima. Kazao je kako nije dobro da se važne odredbe u Zakon unose bez javne rasprave, jer se time omalovažava sve one koji su se obrazovali na našim učiteljskim studijima.

“U ruralnim prostorima imamo problem s nastavnicima matematike, fizike i informatike. Upravo učitelji s dvopredmetnim studijima su bili spasonosno rješenje. Tako treba i ostati. Zašto proizvodimo kadrove koji sutra neće imati gdje raditi? Nemojmo to činiti mladim ljudima. Učenik treba biti u fokusu, zato iste uvjete treba osigurati u Vukovaru, Konavlima, Iloku kako bi bili zapošljivi na tržištu rada. Danas nemaju svi jednake uvjete, nemaju svi jednako opremljene kabinete kao učenici u Zagrebu ili Varaždinu. Zato pozdravljam obnavljanje škola u Hrvatskoj, a posebno pozdravljam obnovu škole Milan Amruš u Slavonskom Brodu. Vjerujem Vam i nadam se da će se to dogoditi.”

Vlaović je u izlaganju pohvalio uvođenje organiziranog produženog boravka u škole jer to je bio jedan od većih problema zaposlenih roditelja i neusklađenog radnog vremena rekavši da će time učenici dobiti kvalitetnije i osmišljene aktivnosti, a mogao bi biti i korak k tomu da svi učenici školske knjige ostavljaju u školi, a zadaće odrađuju u školskoj ustanovi uz najkvalitetnije poučavanje.

“Obitelji, roditeljima i djeci tako ostavljamo prostor za razgovor i kvalitetan razvoj mladog čovjeka koji u obitelji uči životne vještine. Naša djeca su preopterećena težinom školske torbe, ali su preopterećena i brojem obveznih predmeta kojih na razini godine ima do 18.” Zapitao je kolege zastupnike mogu li oni kvalitetno pripremiti rasprave o sedamnaest zakona u jednom tjednu, a učenici to moraju i čine. “Shvatite koji je teret pred učenicima koji imaju sedamnaest predmeta. Treba pronaći model kako uravnotežiti interese gospodarstva i kurikul uz smanjenje broja obveznih predmeta za učenike. Dajmo im priliku da budu najbolji! Čestitam svima koji osobnim talentom i odricanjem postižu izvrsne rezultate na domaćim i međunarodnim natjecanjima.”

Vlaović nije zaboravio niti profesore i učitelje, kazao je kako HSS očekuje bolje vrednovanje njihova rada i povećanje mase za plaće učitelja u državnom proračunu jer je to najbolji način za potrošnju proračunskog viška koji postoji, napomenuvši kako samo zadovoljan učitelj može odgajati i odgojiti zadovoljne mlade ljude koji će voljeti svoje zanimanje i svoj posao. “U vrijeme ekonomske krize učitelji su podnijeli najveći teret i smanjenje plaće što nije nadoknađeno. Treba im čestitati na tomu, svim učiteljima treba povećati plaće oni moraju moći živjeti od svojih plaća i biti motivirani.”

Pozdravio je odredbe Zakona koje omogućavaju nagrađivanje učitelja koji rade na EU projektima, te pozvao na izdvajanje nacionalnih sredstava za opremanje i jačanje škola. Smatra kako bi takva škola mogla imati prihvatljivije ishode učenje i Hrvatska bi bila bolje rangirana na EU ljestvici uspješnosti škola jer Hrvatskoj zamjeraju da ima lošu kvalitetu nastave i kurikula. “Učenici ne smiju biti medij za pohranu podataka za reprodukciju, moraju biti osobe koje promišljaju donese zaključke i vode društvo i gospodarstvo naprijed. Zato i mreža srednjih škola mora biti usuglašena s gospodarstvom. Ravnatelji trebaju biti ravnatelji, njihovi projekti su škole, a učitelji neka rade dodatno na EU projektima. Ministrice, želim da Hrvatska pobijedi Englesku, da svi igrači sudjeluju u pobjedi, zajedničkom igrom omogućimo diplomu ispisanu znanjem za naše učenike. Živjela Hrvatska!”

VIDEO rasprave pogledajte OVDJE.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.