Vlaović: Ne smijemo smanjivati prava pacijenata na dostupnost zdravstvene skrbi

Vlaović: Ne smijemo smanjivati prava pacijenata na dostupnost zdravstvene skrbi

“Nikome u RH ne treba smanjivati prava, a paralelno s tim ne smijemo smanjivati ni prava ni mogućnost pacijentima na dostupnu zdravstvenu zaštitu. Najavljeni zakon već je mjesecima u javnoj raspravi, već sam s ove govornice govorio o ovoj temi i upozorio na neke od odredbi koje idu za tim da u centru zbivanja nije čovjek, u centru zbivanja nije pacijent i dostupna zdravstvena zaštita, nego se s predloženim izmjenama zakona ide prema krupnom kapitalu, gdje je najvažnija dobit i pacijenti neće imati jednaku dostupnu zdravstvenu zaštitu”, upozorio je Davor Vlaović sa saborske govornice govoreći o predloženoj reformi zdravstva.

“Već danima nam dolaze dopisi, mailovi u klub i od udruženja pacijenata i od samih liječnika koji kažu reagirajte jer predloženi zakon nije dobar i stvara konflikt između pacijenta i liječnika, pa i između samih liječnika. Mi imamo, sad kad je riječ o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, dosta dobro uređen sustav još od doktora Andrije Štampara kroz domove zdravlja, kroz liječnike obiteljske medicine i zašto sada idemo narušavati taj sustav koji je bio dobar? Mi smo već predložili da se nagrade oni liječnici obiteljske medicine koji ostaju u sustavu domova zdravlja jer sam ravnatelj ne može nagraditi one koji bolje rade, koji više rade, a s druge strane imaju manje prihode i plaće nego njihovi kolege koji su otišli u koncesionare. Već je tu napravljena nepravda”, rekao je Vlaović.

“Dalje imamo sukob pacijent-liječnik privatnik, jer sad po ovom novom prijedlogu zakona, svaki liječnik obiteljske medicine moći će zatražiti od ministra i ministarstva da dobije privatnu praksu. Ali gdje privatnu praksu? Ne svojim novcem, u svojoj ordinaciji, nego na javnom dobru koje smo svi mi financirali. Znači dobit će opremljenu ambulantu, dobit će opremu, dobit će pacijente, a njegov jedini je rizik da kvalitetno radi. Mi iz HSS-a nismo protiv poduzetništva u zdravstvu, ali ne nauštrb kvalitete dostupnosti zdravstvene zaštite i ne da ona poskupi pacijentu u RH, a poskupit će jer tko će vrednovati koliko je koji liječnik obiteljske medicine obavio pregleda u redovno radno vrijeme, a koliko će ih ostaviti za izvan radnog vremena kad ima pravo ispostaviti fakturu, račun i odmah naplatiti tu uslugu. Pa naravno da će svaki liječnik ići ka većoj dobiti”, upozorio je Vlaović te pitao tko će liječiti ljude u područjima koja su dislocirana od centara, jer svi ti liječnici koji će ići u privatnu praksu će gravitirati Zagrebu, Splitu, Rijeci, Slavonskom Brodu a tko će liječiti ljude u Prnjavoru, Drežniku ili nekom drugom naselju koje je 15, 20 ili 50 km udaljeno od centra?

“Ostat će bez zdravstvene zaštite jer već sad fali 14 timova obiteljske medicine u Brodsko-posavskoj županiji. Što će se dogoditi za godinu, dvije ili pet? Još više će liječnika odlaziti iz RH i neće ih biti na tim ruralnim područjima, a odlazit će jer ne mogu ni dobiti tu ambulantu koja će otići u privatne prakse jer nakon odlaska u mirovinu, taj liječnik obiteljske medicine može je prodati. Onemogućujemo siromašne obitelji, koje će odškolovati svoje dijete da postane liječnik da sutra dobije ambulantu i da može se baviti pružanjem zdravstvene usluge, za što se školovao, nego će otići izvan Hrvatske. Prijedlog je HSS-a da se za ta ruralna područja smanji broj potrebnih pacijenata na 700, sad je 1275. To je jedan od modela. Prijedlog je da bude isti dohodak i tome koji je u ruralnom području i onaj koji je u Zagrebu i Slavonskom Brodu. Prijedlog je da se obiteljska medicina unaprijedi, a ne unazadi i da pacijent bude u fokusu interesa”, zaključio je Vlaović.

Video pogledajte OVDJE.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.