Vlaović: Poljoprivredna proizvodnja bez otkupa je isto što i elektrana bez dalekovoda

Vlaović: Poljoprivredna proizvodnja bez otkupa je isto što i elektrana bez dalekovoda

Saborski zastupnik Davor Vlaović u srijedu, 14.6.2017. godine zatražio je stanku prije početka saborske sjednice kako bi upozorio na probleme poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje kruha i hrane u Republici Hrvatskoj.

O navedenoj problematici Vlaović je rekao: “Očekujemo žetvu poljoprivrednih proizvoda (ječma, uljane repice, pšenice i zobi), najzanimljiviju agrotehničku mjeru koja je i prvi ovogodišnji prihod naših poljoprivrednika. Pitanje je u kakvoj su poziciji naši poljoprivredni proizvođači? Više od 10.000 OPG-ova potražuje ili je imalo potraživanja od Agrokora i tvrtki u vlasništvu istog. Potraživanja iz prošlih godina još uvijek nisu isplaćena. Najavljene su nove isplate poljoprivrednicima, apeliram na Vladu i ministre da požure s tim jer poljoprivrednici taj novac čekaju duže od godinu dana”.

Vlaović je istaknuo kako naši poljoprivrednici ne mogu planirati jer ne znaju kome prodati svoje proizvode i ono još gore kada će isplatu za iste dobiti. “Hoće li se Agrokor i tvrtke u njegovom vlasništvu pojaviti kao otkupljivači, jesu li silosi sigurni za prijem i prihvat žitarica ili će se dogoditi kao onda u Đakovu da nestane i pšenica i novac? Tko će biti otkupljivač i po kojoj cijeni? Cijena pšenice ne bi smjela biti ispod 1,2 kn po kilogramu. Mi, kao država, ne znamo ii ne želimo organizirati proizvodnju hrane dostatnu za prehranu našeg stanovništva”, rekao je Vlaović te iznio podatak kako je u 2016. godini pšenica uzgajana na 160 tisuća ha, ove godine na 98 tisuća ha.

“Proizvodnja je u padu, poljoprivrednici ne žele proizvoditi jer nemaju zaštitu države, prepušteni su “slobodnom tržištu” ili uvozničkom lobiju – monopolu tvrtki kojima je vlastiti interes iznad proizvođača i proizvodnje hrane. Gospodo, mi uvozimo kruh! Kakva je to država koja ne može organizirati proizvodnju kruga za svoje građane, u Slavoniji koja može biti žitnica Europe. Kod nas u Hrvatskoj nije samo posrijedi uvoz brašna nego i gotovog kruha. Uvozimo više od 10 tisuća tona smrznutog kruha koji se kod nas samo – dopeče i 60 tisuća tona pekarskih proizvoda. Žetva je kruh, pšenica je strateški prehrambeni proizvod jedne zemlje. Uvozom kruha uništavamo seljaka i mlinsko-pekarsku industriju. Koliko je to radnih mjesta? Zastanimo, razmislimo i zapitajmo se kako zaustaviti toliki uvoz, kako spriječiti uništavanje poljoprivrede, kako omogućiti građanima da jedu kvalitetnu hranu proizvedenu o Hrvatskoj. Rješenje tog problema je rješenje za očuvanje života u Slavoniji, Baranji i Srijemu, očuvanje života u hrvatskom ruralnom prostoru. Osigurajmo proizvodnju, otkup i plasman proizvoda, osigurajmo najkvalitetniju hranu za svakog građanina Hrvatske. Slikovito rečeno, poljoprivredna proizvodnja bez otkupa je isto što i elektrana bez dalekovoda”, kazao je Vlaović.

“Gospodo, nemojmo se baviti trgovinom u politici. Vidjeli smo ovih dana našoj Vladi kupovina i trgovina dobro ide kada se radi o trgovini mandatima i foteljama. Mi iz HSS-a ih pozivamo da organiziraju otkup i trgovinu poljoprivrednih proizvoda kako bi svi građani Hrvatske imali koristi”, zaključio je.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.