Vlaović: Pravo na vodu trebalo bi biti ustavno pravo!

Vlaović: Pravo na vodu trebalo bi biti ustavno pravo!

U Hrvatskom saboru raspravljeni su zakoni vezani uz vodu i vodno gospodarstvo kojima je zadatak urediti gospodarenje vodama u Hrvatskoj. U ime Kluba zastupnika HSS-a raspravljao je zastupnik Davor Vlaović koji je govorio o problematici opskrbe kućanstava pitkom vodom, uređenju vodotoka i plovnih puteva kao i vodi koja bi trebala služiti za zalijevanje u procesu proizvodnje hrane.
”Voda je pravo svakog čovjeka, pravo na vodu bi trebalo biti ustavno pravo, kako je to uređeno u nama susjednoj Sloveniji. O vodi se govori kao javnom dobru i nacionalnom bogatstvu, jedna smo od najbogatijih zemalja, članica EU, sa zalihama pitke vode. Naveden razlozi dovoljni su da se zaustavi privatizacija izvora pitke i poljoprivrednog zemljišta i ne dozvoli prijenos koncesija na nove vlasnike koji su proizašli iz koncerna Agrokor bez prethodne analize i javne rasprave koje bi trebale pokazati jesu li takvi potezi u interesu hrvatskih građana. Ovo što se u Hrvatskoj događa postalo je nečiji privatni interes!“, rekao je zastupnik Vlaović.

Veliki gubici vode u vodovodnim mrežama, koji dosežu do 60% od zahvaćene količine vode, veliki broj zaposlenih u vodovodnim poduzećima, veliki gubici poduzeća u poslovanju, gubici vode u mrežama i novi način obračuna po zahvaćenim, a ne po isporučenim količinama vode će dovesti do povećanja cijene vode krajnjim korisnicima što će biti novi udar nakon povećanja cijena plina i el. energije koje su već na snazi.
Voda je u izravnoj vezi s klimatskim promjenama koje se događaju rezultat čega je i ovogodišnja suša na istoku Hrvatske što će za posljedicu imati slabiji urod odnosno manju količinu proizvedene hrane.

”Zakonima trebamo stvoriti pretpostavke za očuvanje razine podzemnih voda, jedan od načina je uređenje akumulacija koje su mehanizam regulacije razine podzemnih voda i rezerva vode za navodnjavanje jer bez navodnjavanja neće biti proizvodnje hrane u Hrvatskoj. Zakoni trebaju osigurati dostupnu zdravstveno ispravnu pitku vodu svakom građaninu i odvodnju otpadnih voda. Voda je javno dobro i zato je nedopustivo ograđivanje mora ili zagađivanje rijeka radi zadovoljavanja privatnih interesa. Vodu moramo sačuvati čistom i mora biti ekonomski priuštiva i dostupna svim građanima!”, zaključio je Valović.

Video rasprave pogledajte OVDJE

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.