Vlaović: Ako sami ne cijenimo svoju povijest i tradiciju tko će nas cijeniti?

Vlaović: Ako sami ne cijenimo svoju povijest i tradiciju tko će nas cijeniti?

Bijelo biserje Slavonije je konjička manifestacija koja čini sastavni dio programa Brodskog kola, najstarije folklorne najstarije smotre folklora u Hrvatskoj koja se u Slavonskom Brod održava 53. puta.

Ovogodišnju manifestaciju otvorio je saborski zastupnik i potpredsjednik HSS-a Davor Vlaović. “Ako sami ne cijenimo svoju povijest i tradiciju tko će nas cijeniti? Slavonija, Baranja i Srijem imaju svoju povijest, tradiciju i ponos koji nosimo u sebi i zato jesmo danas ovdje u Slavonskom Brodu na manifestaciji Bijelo Biserje Slavonije da to pokažemo svijetu što imamo, a imamo se čime pohvaliti. Možemo se pohvaliti svojim lipicancima, nošnjama, svojom šokačkom kulturom koju mi koji smo danas ovdje živimo!”, rekao je Vlaović te sa zavalio organizatoru Brodskog kola.

Brodsko kolo je najstarija manifestacija čiji život ovisi o onima koji ju organiziraju, promoviraju i posjećuju. Ta manifestacija je škrinja koja čuva sve ono što je slavonsko, narodno, iskonsko od odjeće i obuće, lipicanca, kruha i pšenice slavonskih polja koja se nekada hranila cijelu Hrvatsku. Zato bi programi Brodskog kola u budućnosti trebali zauzimati posebno mjesto i najbolju lokaciji u Slavonskom Brodu: lipicanac je ponos i dika svakog Slavonca, Šokca, naši djedovi su ga uzgajali jer je lipicanac vezan za jasle značio preoranu slavonsku crnicu i kruh svagdašnji. Jesmo li to zaboravili, jesmo li namjerno ili svjesno slavonski ponos smjestili iza taraba, iz centra grada premjestili na periferiju ? Takve prakse je nužno mijenjati! Vratimo lipicanca, bijelo biserje na mjesto koje mu pripada, vratimo izbor najljepše svatovske zaprege na brodski Korzo. Šokac i njegov lipicanac su direktno i indirektno gradili Brod kakav danas poznajemo zato Šokac i lipicanac jedan dan u godini, uz središnju manifestaciju Brodskog kola, zaslužuju svu pažnju Brođana. Ako to mogu Beč i Đakovo, može i Slavonski Brod.

Na manifestaciji su, sa svojim lipicancima, u Slavonski Brod došli HSS-ovci iz cijele Slavonije od Županje, Baranje, Nove Gradiške i Kobaša i koji nisu krili zadovoljstvo što je manifestaciju otvorio njihov, HSS-ov saborski zastupnik.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.