Vlaović: Što sad s ponuđačima koji su izgubili poslove zbog konkurencija tvrtki iz Agrokora koje su imale lažna financijska izvješća?

Vlaović: Što sad s ponuđačima koji su izgubili poslove zbog konkurencija tvrtki iz Agrokora koje su imale lažna financijska izvješća?

Danas je u Hrvatskom saboru raspravljano o Godišnjem izvješću o radu Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave za 2016. godinu. Saborski zastupnik Davor Vlaović u raspravi je replicirao gđi. Branki Juričev-Martinčev koja je raspravljala u ime Kluba HDZ-a.

“Kolegice, u svojem izlaganju ste istaknuli da ćete podržati ovo izvješće i svakako i mi iz kluba HSS-a i ja osobno ćemo podržati izvješće. Ono nam je pokazatelj zbivanja oko javne nabave, transparentnosti i sprječavanja korupcije u javnoj nabavi. Tu si mislim da svi moramo biti jednoglasni u podršci takvom pristupu javnoj nabavi i trošenju javnog novca.

I vi dolazite iz lokalne samouprave i vaša iskustva su sigurno tu značajna. Često jedinice lokalne samouprave kod nekih projekata, kod pripreme javnog natječaja da bi izbjegli dugotrajan proces žalbe, pribjegavaju podjeli određenog projekta na više manjih projekata i da kroz bagatelnu nabavu zaštite svoju investiciju u smislu da se ona čim prije dogodi, a i da na određeni način pripomognu lokalnom gospodarstvu da bude u prilici dobit takve poslove.

Ja to podržavam, međutim mislim da bi bilo poštenije da onda povećamo prag za tu bagatelnu nabavu i da na taj način ne varamo i sebe i ponuđače. I drugo, kod ponude na javnu nabavu bilo koju svaki ponuđač mora dostaviti svoja financijska izvješća da ne duguju državi i ostalo. Pa vas pitam, što sad mogu napraviti određeni ponuđači koji su izgubili poslove zbog toga što su konkurencija bile tvrtke iz Agrokora, koje su sad, evo utvrđeno imale lažna financijska izvješća i da li mogu se poništiti te javne nabave i da ponuđači koji su izgubili posao dođu do pravde”, rekao je Vlaović.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.