Vlaović: Svaki doručak i ručak je iz uvoza, nije dovoljno reći da nemamo razloga za brigu

Vlaović: Svaki doručak i ručak je iz uvoza, nije dovoljno reći da nemamo razloga za brigu

U Hrvatskom saboru HSS-ov Davor Vlaović zatražio je stanku u kojoj je upozorio na problem s kvalitetom uvoznog mesa. Upozorio je kako nije dovoljno reći da nemamo razloga za brigu.

“Radi hrvatskih građana, potrošača i hrvatskih poljoprivrednika ne smijemo šutjeti o problemu uvoza zdravstveno problematične govedine. Hrvatska poljoprivreda ostvaruje bruto prihod od 1 milijardu i 800 milijuna €, deficit hrvatske poljoprivrede je 500 milijuna €, a najviše se uvozi meso”, rekao je Vlaović te ispričao kako je tražio podatke o tome tko uvozi, što uvozi i od kuda od Hrvatske gospodarske komore.

“Uputili su me na Carinsku upravu i Ministarstvo financija, a oni su te podatke proglasili poreznom tajnom. Nisam tražio vlasničku strukturu, plaćeni ili neplaćeni porez, tražio sam podatak tko su uvoznici, iz kojih zemalja se uvozi i koje su to količine”.

Vlaović je kazao kako je ključno pitanje kakvo meso Hrvati jedu.

“Hrvatski građani imaju pravo na zdravstveno ispravno meso koje u mesnice dolazi iz poznatih izvora. Te podatke trebaju utvrditi za to zadužene službe u čiji ja rad sumnjam. Indikativan je postupak kojim je javnost upoznata s praksom pojedinih poljskih klaonica. Novinar je ušao u sustav dvije klaonice u Poljskoj, rekao je da i ostale klaonice rade na sličan način – kolje se bolesna stoka, tretirana antibioticima i drugim opasnim tvarima. Hrvatski građani su jednom rečenicom, koja kaže da nema takvog mesa u Hrvatskoj, informirani o tom problemu.”

“Pitam je li Državni inspektorat počeo raditi, koliko veterinarskih, tržišnih i carinskih inspektora sudjeluje u obavljanju tih poslova? Je li stvarno utvrđeno da takvog mesa u Hrvatskoj nema?
Želim naglasiti da smo mi u Hrvatskoj ovisni o uvozu. Svaki nam je doručak i veći dio ručka iz uvoza. Ovisnost Hrvatske o uvozu hrane je 50 posto, dok je EU prehrambeno neovisna!”

“Očito je da nekima nije interes zaštita građana i domaće proizvodnje hrane nego je cilj zaštititi uvozni lobi. Analitičari govore da je više od 30 posto hrvatskog tržišta sivo tržište i tu se dila na crno. Ministru je važniji model cipela koje Hrvati nose nego ono što prosječan Hrvat jede!”, zaključio je Vlaović.

Video rasprave pogledajte OVDJE.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.