Vlaović: Sve nas treba zabrinuti pad industrijske proizvodnje!

Vlaović: Sve nas treba zabrinuti pad industrijske proizvodnje!

U srijedu je u Hrvatskom saboru stanku u ime Kluba HSS-a tražio Davor Vlaović kako bi progovorio o padu industrijske proizvodnje.

“Evo već četvrti put za redom industrijska proizvodnja u RH pada i to za iznos od 4,3%, a u ožujku je pala 1,7%. To je slabiji podatak nego što su mnogi ekonomski analitičari očekivali. Pa i naša Vlada, odnosno ministar financija koji su najavljivali rast na godišnjoj razini od 2,8%. Hoće li se taj trend nastaviti? Zabrinjava li koga ovdje ovaj podatak? Ministar financija se hvali s dobrim punjenjem proračuna i viškom u proračunu i da spadamo u 12 europskih država koje je ostvarilo višak, međutim zašto i što se čini da se industrijska proizvodnja ne pada nego da raste?
Premijer Plenković kaže, nije to ništa neobično, Ministarstvo financija analizirat će podatke. Možda je to povezano sa situacijom u Petrokemiji, Uljaniku i drugim tvrtkama. A upravo smo upozoravali i mi iz HSS-a sa ove govornice kako moramo štititi domaću proizvodnju, moramo štiti domaća radna mjesta i puno toga uložiti da se sačuvaju tvrtke koje su još u pretežitom ili djelomičnom vlasništvu RH”, rekao je Vlaović te ponovno podsjetio na slučaj tvrtke “Đuro Đaković”.

“I tada sam govorio da mi je nejasno zašto je tvrtka “Đuro Đaković” skinuta s popisa tvrtke od posebnog interesa za RH, bez jasnih kriterija i ne uvažavajući sve ono što znači “Đuro Đaković” za Slavoniju i Brodsko-posavsku županiju. A evo i oni su u prvom tromjesečju iskazali podatke gdje su ostvarili ukupne prihode od 134,6 milijuna kuna što je oko 9,6% manje nego u tromjesečju prethodne godine. Ponovno ponavljam pitanje: što je sa restrukturiranjem i financijskom konsolidacijom ove grupacije koja je započeta još 2014. i trebala bi ove godine završiti? Što je sa ugovaranjem poslova? Vidimo da na javnim natječajima, koje država raspisuje, ovo poduzeće ne dobiva poslove? Što je sa novim zapošljavanjem koje je obećano u ovoj tvrtci? Hoćemo li i dalje imati otpuštanja radnika? Što je sa rastom plaća koje je također obećano kroz ovu financijsku konsolidaciju? Kako osigurati dugoročan rast i razvoj ove kompanije koja je bitna za gospodarstvo cijele Hrvatske, pa onda i za Brodsko-posavsku županiju? Ekonomski analitičari očekuju pokretače rasta BDP-a u djelatnostima trgovine i turizma. Mi iz HSS-a kažemo da se ne možemo i ne smijemo dugoročno orijentirati samo na turizam i uslužne djelatnosti. Mora nas sve zabrinuti pad industrijske proizvodnje. I gospodin Juncker kaže da kontinuitet financiranja treba biti osiguran od prvog dana jer naša budućnost ne može čekati, misli na Europu. Možemo li mi čekati u Hrvatskoj? Mislim da ne, jer prioriteti moraju biti jačanje tržišta i gospodarstva, pomoć u zapošljavanju i boljem obrazovanju mladih, inovacijama i razvoju digitalnog društva. Kako zaustaviti iseljavanje iz Slavonije bez proizvodnje, bez radnih mjesta, bez većih plaća? Kako vratiti mlade u RH? I da se našalim, kažu u Slavoniji: “jedino se Klepetan vraća u Hrvatsku”. Kako ćemo vratiti mlade u Slavoniju bez novih radnih mjesta i bez potpore gospodarstva i bez investicija? Evo, obzirom da je danas i Dan grada Vukovara i Dan grada Orahovice, sa ove govornice čestitam svim žiteljima ovih gradova njihov dan i pozivam Vladu da im čestita s novim investicijama, s novim pogonima, novim radnim mjestima i dobrim plaćama”, zaključio je izlaganje Vlaović.

Video rasprave pogledajte OVDJE.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.