Vlaović: Tko je odgovoran za incident s pitkom vodom u Slavonskom Brodu?

Vlaović: Tko je odgovoran za incident s pitkom vodom u Slavonskom Brodu?

U ime kluba HSS-a stanku je tražio Davor Vlaović kako bi progovorio o problemu kvalitete života u Brodsko-posavskoj županiji.

“Svjedoci ste ovih dana zagađenja vode i problema kojih je imalo 90 000 građana Brodsko-posavske županije. Dakle, ne samo grada Slavonskog Broda, nego i općina Podcrkavlje, Sibinj, Brodski Stupnik, Oriovac i Bebrina. Katastrofa je da se to dogodi upravo pred blagdane Uskrsa, a katastrofa što ni dan danas stanovnici naše Brodsko-posavske županije ne znaju što je uzrok onečišćenja vode”, rekao je Vlaović te istaknuo kako paralelno s tim podsjeća i na problem kvalitete zraka.

“Naime, već 9 godina traje problem onečišćenog zraka u Slavonskom Brodu, zna se da je najveći onečišćivač prekosavska rafinerija u Bosanskom Brodu. Poduzeto je niz aktivnosti s naše strane, od grada Slavonskog Broda i od županije da se utvrde činjenice. Postavljene su mjerne postaje, osnovana je i međuresorna komisija, međuvladino tijelo koje se kontinuirano sastaje s tijelima iz BiH. Međutim, prošlo je više od godinu dana da se to tijelo nije sastalo i nema pomaka. Prošlo je više i od godinu dana od obećanja predsjednice RH da će se riješiti plinofikacija rafinerije Bosanski Brod i dat je produktovod kao rješenje na upravljanje i na korištenje privatnoj tvrtki Crodux. Tko je odgovoran što se dogodio taj incident? 90 000 ljudi je ostalo bez pitke vode”, kazao je saborski zastupnik HSS-a te istaknuo kako je HSS tražio tematsku sjednicu Odbora za zaštitu okoliša i prirode.

“S ove govornice predlažem da to bude u gradu Slavonskom Brodu, da se pozovu svi koji su zainteresirani da se riješi ovaj problem u Brodu i sa zrakom i s vodom, da se odgovorno građanima kaže tko je izazvao taj incident jer to je u domeni terorističkog incidenta, teroristički pristup i nastup, a odgovora nema! Građani imaju pravo znati zašto su na Uskrs bili bez pitke vode.

“Posjetit ću Vas da sam i prije mjesec dana i prije godinu dana govorio o problemu vodoopskrbe u Brodsko-posavskoj županiji te tražio da regionalni vodovod istočna Slavonija postane strateški projekt “projekta Slavonija, Baranja i Srijem”. Kako je moguće da se riješi problem prema Vukovarsko-srijemskoj županiji, a ne riješi prema gradu Slavonskom Brodu? A taj isti vodovod potencijalno ima kapaciteta. Predviđeno je u samom projektu da i Osječko-baranjska županija dijelom bude pokrivena pitkom vodom jer dovoljne su količine kvalitetne vode koju ne treba dorađivati. Kako je moguće da se Vukovarsko-srijemskoj županiji, vodovodu Vinkovci izda dozvola za upravljanje Sikirevcima? Podsjetit ću ministra Ćorića i direktora Hrvatskih voda da se Sikirevci nalaze u Brodsko-posavskoj županiji, a zakon kaže da se građevine izgrađene na tom području moraju prenijeti u vlasništvo jedinica lokalne samouprave ili vodoisporučitelja s te teritorijalne jedinice. Kako je moguće da onda tu bude vodovod Vinkovci, a ne vodovod Brod ili općine s područja Brodsko-posavske županije? Zašto smo mi manje vrijedni od Vukovarsko-srijemske županije i imaju li pravo na pitku vodu i građani Broda? Voda ne smije poskupiti građanima i građani moraju imati pitku vodu”, završio je svoje izlaganje Vlaović.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.