Vlaović: Tko vodi brigu o zagađenosti zraka u Slavonskom Brodu?

Vlaović: Tko vodi brigu o zagađenosti zraka u Slavonskom Brodu?

U Hrvatskom saboru je raspravljen Zakon o zaštiti okoliša. Zakonom se u hrvatsko zakonodavstvo implementiraju četiri europske direktive koje uređuju problematiku zagađenja okoliša. Hrvatska time dobiva dodatni alat za provedbu mjera očuvanja okoliša od zagađenja. Zakon omogućava jedinicama lokalne i regionalne samouprave značajniji utjecaj kod ishođenja okolišnih dozvola, zaštitu od unosa onečišćujućih tvari u okoliš, zakonom se definira pravo na žalbu za izdana rješenja te način postupanja kod prisutnosti prekograničnog onečišćenja koje je regulirano Konvencijom o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica kao i način informiranja i sudjelovanja zainteresirane javnosti u tim postupcima.

Saborski zastupnik Davor Vlaović je prilikom rasprave o Zakonu o zaštiti okoliša u Hrvatskom saboru u ime Kluba HSS-a podsjetio na problem zagađenja zraka u Slavonskom Brodu i okolici, gdje devet godina građani upozoravaju na problem kvalitete zraka uzrokovan radom prekogranične rafinerije u Bosanskom Brodu.

“Građani Slavonskog Broda imaju zrak koji pripada kategoriji najzagađenijih u RH, to traje devet godina, a postoji Zakon i direktive i brojne posjete ministara, predsjednika, sjednice Odbora za zaštitu okoliša, a nikakvih pomaka nema. Ovim Zakonom i direktivama je definiran plan intervencija kod iznenadnih onečišćenja. U Brodu nije iznenadno, traje devet godina te pitam zbog javnosti i građana ima li Hrvatska plan kako će riješiti problem zagađenja zraka u Slavonskom Brodu i drugim gradovima? Činjenica je NEMA! Ruski veleposlanik Anvar Azimov je s Energetskog foruma održanog u Splitu najavio rješavanje brodskog problema i poručio da će započeti izgradnja pet do šest kilometara duge plinske cijevi koja će povezati Slavonski Brodi i Brod u BiH i promijeniti energent u Rafineriji Brod. Izgradnja će trajati 6 do 8 mjeseci i do kraja sljedeće godine ovaj će problem biti riješen. Pitam državnog tajnika zna li to, a tko ne zna neka provjeri točnost najave i vrijeme kada će krenuti izgradnja plinovoda i hoće li to riješiti problem.”

“Konzultirao sam stručnjake za ekologiju koji kažu kako će to imati vrlo mali utjecaj na poboljšanje kvalitete zraka, čak kažu da plin koji će biti doveden u Bosanski Brod u rafineriji već postoji kao nusproizvod, samo je pitanje dostatnih količina. Smeta me da s energetske konferencije ruski veleposlanik šalje informacije u javnost, a da grad Slavonski Brod, gradonačelnik ili župan nemaju informaciju o tomu. Pozivam ministra da dođe u Slavonski Brod i da objasni građanima što i kako se planira te kakav će imati utjecaj na kvalitetu zraka u Slavonskom Brodu. Zakon govori kako se zainteresirana javnost može obratiti nadležnim institucijama s informacijama o zaštiti okoliša i podacima o onečišćenju. Devet godina to Brođani čine i zadnji podaci to govore, a rezultati mjerenja pokazuju. Ništa se ne poduzima. Mogu li građani Broda vjerovati da će ovaj problem biti riješen, jer osim što imamo zagađen zrak imamo i rezultate istraživanja koji govore da se turisti ne zadržavaju, mladi odlaze a oni koji ostaju obolijevaju od karcinoma. Ako je ovaj Zakon, koji ćemo podržati, alat za rješavanje problema građana u Hrvatskoj iskoristimo ga!”

Članove Kluba HDZ-a, koji su žamorili za vrijeme Vlaovićeve rasprave, predsjedavajući je upozorio da razgovor i kavu odrade izvan sabornice, a Vlaović ih je pozvao da to učine na brodskom Korzu i osjete problem zagađenog zraka jer možda bi tada bili više zainteresirani za rješavanje problema i raspravu o zagađenom zraku u Brodu.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.