Vlaović: Tražim sanaciju odlagališta smeća u Davoru prije negoli bude kasno

Vlaović: Tražim sanaciju odlagališta smeća u Davoru prije negoli bude kasno

“Voda znači život, a pravo na vodu je temeljno ljudsko pravo. Tako mislimo mi U HSS-u, posebice tako razmišljaju oni koji danas u 21. stoljeću ne mogu ostvariti to pravo jer nemaju mogućnost priključka na pitku vodu. Republika Hrvatska je jedna od najbogatijih europskih zemalja po količinama dostupne pitke vode”, rekao je saborski zastupnik Davor Vlaović prilikom iznošenja stava Kluba HSS-a o problematici pitke vode u Hrvatskoj.

HSS-ovci jedan od razloga lošeg stanja s vodoopskrbom vide u neracionalnom zapošljavanju i vođenju vodovodnih poduzeća.

“Kakav je naš odnos prema tom bogatstvu i vrijednom nacionalnom resursu? Karakterizira ga rastrošnost i maćehinski odnos, nemilice zagađujemo vodu. Vodovodne mreže su izgrađene, broj priključaka na vodovodne mreže je mali, kao i potrošnja. Razlozi takvog stanja su sljedeći: u Hrvatskoj postoji 165 javnih isporučitelja, broj im se povećao u posljednjih deset godina što rezultira povećanim zapošljavanjem. Kod nas je 6 do 12 zaposlenih u vodovodnim tvrtkama na 1000 stanovnika, u Austriji su samo dva zaposlena u vodovodni tvrtkama na 1000 stanovnika. Isporučitelji vode iz godine u godinu iskazuju sve veći financijski gubitak. Jedan od razloga su gubici vode zbog dotrajalosti mreža. Pojedini vodovodi imaju gubitke u mreži veće od 50% i sve to rezultira visokom cijenom vode koja je građanima Hrvatske zato sve manje dostupna jer ne mogu je platiti. Treba razmišljati o smanjenju broja isporučitelja vode, ali i smanjenju gubitaka vode u mreži. HSS traži osnivanje fonda solidarnosti koji bi osigurao smanjenje dostavne cijene vode za otoke i ruralne dijelove Hrvatske koji još uvijek nemaju vodovod.”

HSS-ovci posebno problematičnim smatraju nečinjenje u segmentu brige o izvorima pitke vode i vodozaštitnim područjima gdje su sve češće akcidentne situacije.

“Vodozaštitna područja su poseban problem koji se ne rješava, iz onečišćenja vode u Slavonskom Brodu kao da nismo ništa naučili pa se isti problem prije desetak dana dogodio u Zagorju. Posebno negativan primjer je općina Davor gdje su u krugu 1,5 kilometara vodocrpilište i deponij smeća koji ima uporabnu dozvolu za 115.000 tona smeća, a dovezeno je 20.000 tona više od dozvoljenog. Pitam što rade inspekcije? Tko provjerava je li sve što se događa u skladu sa zakonima? U općini Davor su i prijevremeni izbori za općinsko vijeće jer u građani rekli dosta je i rekli su NE bahatom ponašanju aktualnog vodstva općine Davor. Demonstrirali su moć i nisu informirali građane što se dovozi na odlagalište, jesu li kamioni smeća pregledani, od kud dolazi smeće i po kojim cijenama se zbrinjava? Na takva pitanja niti općinski vijećnici godinama nisu dobivali odgovore. Nisu dobili niti odgovore na pitanje kolika je opasnost i prijetnja smeće u vodozaštitnoj zoni izvorišta pitke vode. Sukobili su se radi toga unutar vladajućeg HDZ-a, a krivnja se želi prebaciti na druge političke opcije i opoziciju koju nitko nije ništa pitao, a na postavljana pitanja nikada nisu dobivali odgovore. Zbog HDZ-ovih nadmudrivanja trpi cijela općina Davor, trpi 60.000 stanovnika od Okučana do Nove Kapele jer dobivaju pitku vodu s tog područja. Pozivam stanovnike općine Davor da izađu na izbore jer ne odlučuju samo o sudbini svoje općine, tim izborima odlučuju o sudbini 60.000 stanovnika zapadnog djela Brodsko-posavske županije. Inspekcije pozivam da izađu ne teren i utvrde činjenično stanje. Tražim prijedloge za sanaciju tog odlagališta prije nego li bude kasno. Pitku vodu moramo čuvati za generacije koje dolaze i ne smijemo se ponašati neodgovorno kako to čini sadašnje vodstvo općine Davor. Javni interes mora biti ispred osobnog!”, zaključio je Vlaović.

Video rasprave pogledajte OVDJE.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.