Vlaović: Vidim da je samo oporbi stalo do istine. Mislim da ako premijer ne želi doći ovdje objasniti situaciju, onda je potrebno da svi budemo za smjenu Vlade

Vlaović: Vidim da je samo oporbi stalo do istine. Mislim da ako premijer ne želi doći ovdje objasniti situaciju, onda je potrebno da svi budemo za smjenu Vlade

Danas je u Hrvatskom saboru zbog izmjena zakona o zdravstvenoj zaštiti zatražio Davor Vlaović. Upozorio je kako izmjene zakona idu na štetu pacijenata i prolaze ispod žita zbog afere Agrokor.

“Evo nekako u ovoj magli oko Agrokora, oko ugovora, oko povjerenstva, ispod žita prolazi rasprava na terenu u stručnim krugovima o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i vjerojatno danas na konferenciji u Opatiji poslodavcima u zdravstvu, ministar najavljuje izmjene ovog zakona. Ministar koji je puštao balone o poskupljenju dopunskog zdravstvenog osiguranja, pa zbog pritiska javnost odustane, ministar koji je navaljivao porez na rabljene automobile, pa zbog pritiska javnosti odustane, ministar koji je najavljivao poskupljenje mobilne telefonije građanima, zbog punjenja proračuna za zdravstvo, pa odustao zbog toga. Sad ide s konačnim udarcem na dostupnu zdravstvenu zaštitu, na urušavanje Štamparovog sustava, javnog zdravstva domova zdravlja, koja su konačna brana dostupne javne zdravstvene zaštite svim građanima. Činjenica je da najavljenom izmjenom da će obiteljski liječnici suglasnost za rad dobivati direktno od ministra i da će u svakom trenutku moći postati privatnici, je daljnje urušavanje ovog sustava, na štetu građana”, rekao je Vlaović te dodao kako će to rezultirati daljnjom nedostupnošću zdravstvene zaštite pacijentima, pogotovo na otocima i u ruralnim područjima.

“Jesmo li mi socijalno osjetljivo društvo, misli li itko o građanima, o pacijentima? Primjerice, u Brodsko posavskoj županiji trenutno nedostaje 14 timova liječnika obiteljske medicine. Znate gdje nedostaje? Nedostaje na selima, a u gradovima ih ima. I što će liječnik obiteljske medicine kad dobije od ministra suglasnost da ide u privatnike? Pa naravno da će otvoriti ordinaciju tamo gdje ima pacijenata, gdje nema dodatne troškove, a to su uglavnom u urbanim područjima. A tko će skrbiti o zdravlju građana, na otocima, u ruralnim prostorima, u Slavoniji, Baranji, Srijemu, Podravini, Lici, tamo gdje ionako stanovnici odlaze? Je li ovo dodatni okidač da potjeramo ljude iz Hrvatske? Kaže, liječnici će moći raditi i nakon punog radnog vremena, nakon 8 sati. Pa znate na koji način se to i danas radi? Bilo je takvih primjera, da su u redovno radno vrijeme naručivali 10, 15 pacijenata, pa su ostali nakon radnog vremena da im mogu naplatiti. Jer sustav nije omogućio da liječnici koji su u sustavu domova zdravlja budu adekvatno nagrađeni, oni koji rade”, kazao je Vlaović te rekao kako umjesto toga da se nagrađuju oni liječnici koji rade, sve ide privatizirati.

“A vidimo primjer kako je nastala privatizacija na primjeru Agrokora. Vidimo primjer kako prolaze građani i u nekim drugima sustavima. A vidimo da na ovaj način se ne vodi briga onima kojima je zdravstvena zaštita najpotrebnija. Oni koji rade za minimalac od 2620 kn, si ne mogu priuštiti privatnu zdravstvenu zaštitu, ostaje im da samo hodaju šumarcima, livadama, da beru ljekovito bilje i da se sami liječe. A ni to ne smije jer moraju otići u Hrvatske šume po potvrdu da si naberu gljive, kesten ili nešto treće. Kakav smo mi to sustav, kakva smo mi to država, kad se ne vrednuje čovjek i njegove potrebe? Kakvo smo mi to društvo, kakva smo mi to demokracija, ako premijer ne želi doći ovdje u Hrvatski sabor, saborskim zastupnicima objasniti da li je taj ugovor valjan, je li jači lex Agrokor ili je neistina ono što je objavio Jutarnji list, treba li povjerenstvo ili ne treba. Pa svi smo za to da se sazna istina. Kad kažem svi, vidim da je samo oporbi stalo do istine, do pacijenata i do građana. Mislim da ako premijer ne želi doći ovdje objasniti tu situaciju, onda je potrebno da svi budemo za smjenu Vlade”, zaključio je raspravu Vlaović.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.