Vlaović: Vino je ključna sastavnica kontinentalnog turizma

Vlaović: Vino je ključna sastavnica kontinentalnog turizma

Proizvodnja vina u Hrvatskoj je tradicija temeljena na iznimnim geografskom položaju kontinentalnog i mediteranskog dijela Hrvatske za proizvodnju grožđa. Vinogradarstvo i vinarstvo su važne gospodarske grane , a Zakon o vinu o kojem je u Hrvatskom saboru u ime Kluba zastupnika HSS-a raspravljao Davor Vlaović važan za mnoga obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Govoreći o novom zakonu Vlaović je istaknuo dobre i manje dobre odredbe rekavši da vinari očekuju novi Zakon o vinu, upoznati su s njegovim odredbama i zadovoljni dijelom koji se odnos na smanjenje administriranja i smanjenje izdataka pri stavljanju vina u promet kao i podjelom Hrvatske u četiri vinske i vinogradarske regije.

“Proizvodnja vina u Hrvatskoj je smanjena za 40% u odnosu na trenutak kada smo ulazili u Europsku uniju, uvoz vina u Hrvatsku raste. Posebno nas u HSS-u i naše vinare smeta uvoz nekvalitetnih vina u rinfuzi iz Makedonije i drugih neeuropskih država. Zato očekujmo da Zakon postane alat Agenciji za plaćanje i Državnom inspektoratu kojim će uspostaviti red na tržištu vina u Hrvatskoj. Do sada je kontrola provedena na samo jednom uvezenom kontingentu vina, a uvezli smo 26 tisuća tona u Republiku Hrvatsku. Ako želimo zaštititi vinare od nelojalne konkurencije inspekcije moraju biti na terenu. Vinarima i vinogradarima možemo pomoći i potporama za sadnju vinograda kao i zajedničkom borbom i financijskom pomoći u sprječavanju širenja zlatne žutice i njenog vektora u cijeloj Hrvatskoj, a ne samo u Istri.”

Podsjetio je na vrijeme donošenja Državnog proračuna za 2019. kada su HSS-ovci predlagali povećanje proračuna za vinogradare što nije prihvaćeno, a danas je zlatna žutica prisutna u cijeloj Hrvatskoj što će za posljedicu imati krčenje vinograda, a mogao se suzbijati samo vektor. Zapitao se tko će plaćati sve te direktne, ali i indirektne štete jer mnogi OPG-ovi će ostati bez prihoda te je predložio prevetivnu mjeru.

“Neka država naredi mjeru suzbijanja cvrčka prskanjem insekticidom svih vinograda gdje se štetnik pojavio. Naši vinogradari očekuju potporu. Sljedeća mjera je bolje marketinško promoviranje hrvatskih vina i vinorodnih područja. Hrvatska turistička zajednica mora više sredstava izdvojiti za financiranje kontinentalnog turizma, a vino je njegova sastavnica. Hrvatski vinari ne mogu količinama konkurirati velikim francuskim ili talijanskim vinskim regijama. Kvalitetnim sortnim vinima i prodajom na kućnom pragu možemo napraviti puno.”

Vlaović je pozvao zakonodavce da razmisle o smanjenju PDV-a na vino kako bi ono postalo konkurentno na tržištu. Najavio je i amandmane HSS-a na dio Zakona koji se odnosi na upis u Upisnik svih vinogradara neovisno o broju trsova i predložiti minimalni broj trsova za upis u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava jer treba razlikovati proizvođače od hobista i vikendaša. Kazao je da se Zakonom mora zabraniti bilo kakav oblik stavljanja vinskih patvorina na tržište što predloženi Zakon dopušta.

Video rasprave pogledajte OVDJE.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.