Vlaović: Vrednovanje učitelja je korak k uspješnom društvu

Vlaović: Vrednovanje učitelja je korak k uspješnom društvu

Hrvatski sabor je prije ljetne stanke donio nekoliko zakona koji će značajno utjecati na život hrvatskih građana. Donesen je jedan od najvažnijih zakona, Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama.

U Zakon su, bez savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, unesene odredbe koje degradiraju učitelje razredne nastave s pojačanim programima kao što su matematika, informatika ili strani jezik, koji su diplomirali na učiteljskim fakultetima u Hrvatskoj.

Saborski zastupnik Davor Vlaović podnio je amandman na predloženi Zakon kojim bi se izjednačio status pri zapošljavanju učitelja sa završenim dvopredmetnim studijem s ostalim učiteljima predmetne nastave.

U obrazlaganju amandmana kazao je: “Ne prihvaćate argumente, ne slušate učitelje koji javno prosvjeduju, ne prihvaćate prijedlog klubova zastupnika da se ide u treće čitanje. Ministarstvo obrazovanja je u suradnji s drugim znanstvenim institucijama dalo priliku da učiteljski fakulteti školuju kadrove koji će popuniti radna mjesta u ruralnim područjima jer drugih nije bilo. Mi danas u Hrvatskoj imamo 68 zatvorenih područnih škola jer nema đaka, imamo jako puno škola koje imaju 100 ili 150 đaka. Nekada je problem bio drugačiji, nije bilo dovoljno profesora predmetne nastave. Problem se rješavao obrazovanjem nastavnika na dvopredmetnim studijima da bi se mogla osigurati nastava u svim školama i na svim lokacijama.”

Vlaović je upozorio kako predložena rješenje nisu dobra jer će dovesti do zatvaranja škola u ruralnom dijelu Hrvatske, što će dodatno ubrzati depopulaciju. “U Hrvatskoj stalno radimo nepravde, radili smo nepravde i kroz Zakon o šumama za urbane šumare, u Zakonu o zdravstvu za ljude koji završavaju studij medicinsko-biokemijske laboratorijske dijagnostike”, kazao je obrazlažući amandman, aludirajući na diskriminacije koje su se dogodile donošenjem loših zakonskih rješenja i diskriminacijom pri zapošljavaju nakon završenih pojedinih studijskih programa u Hrvatskoj.

Hrvatska seljačka stranka je u raspravi o Zakonu upozorila na neravnopravan položaj učitelja u odnosu na ostale zaposlenike u javnom sektoru u Hrvatskoj, što može dovesti do daljnjeg urušavanja sustava vrijednosti kod mladih ljudi. Učitelji odgajaju mlade ljude. HSS-ovci su zatražili povećanje plaće učiteljima i profesorima jer to je prvi, mada ne i jedini, preduvjet za stvaranje uspješnijeg društva.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.