Vlaović: Zakon radnike i poslodavce tjera u sivu ekonomiju, a mlade izvan granica Hrvatske

Vlaović: Zakon radnike i poslodavce tjera u sivu ekonomiju, a mlade izvan granica Hrvatske

Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona raspravljen je u Hrvatskom saboru, a u ime Kluba zastupnika HSS-a govorio je saborski zastupnik Davor Vlaović koji je o predloženom Zakonu rekao:

“Predloženi Zakon ne rješava sve probleme ovršenih hrvatskih građana, predložen je samo dio izmjena koje treba provesti kroz Ovršni zakon u smislu pomoći svim građanima. 328.000 građana u Hrvatskoj je blokirano, a to znači blokadu za cijele obitelji – milijun građana koji trpe posljedice blokade!”, rekao je Vlaović te dodao kako je ključno pitanje kako zakon poboljšati.

“Je li to moguće ukidanjem tročlanih sudačkih povjerenstava? Imaju li ti isti sudovi kapacitete i materijalno-tehničke uvjete za obavljanje toga posla? Postoji mogućnost da tom odredbom sudske postupke vezane za ovrhe samo produžimo i povećamo troškove ovrhe. Taj detalj nije zanemariv! HSS podržava prijedlog kojim se onemogućava ovrha na jedinoj nekretnini, a dug zbog kojeg se ovršuje nekretnina ne smije biti manji od 50.000 kn. Velikom dijelu građana ta odredba je pomoć. Nužno je onemogućavanje trajnog blokiranja računa građana ili poduzeća što je i dovelo do 328.000 blokiranih građana”, kazao je saborski zastupnika HSS-a te dodao kako u Hrvatskoj treba uvesti ovršni sustav europskih država kao što je austrijski, njemački i djelomično slovenski gdje se ovrhe male vrijednosti provode elektronski bez stvaranja novih troškova.

“Naš dosadašnji Zakon radnike i poslodavce tjera u sivu ekonomiju, a mlade izvan granica Republike Hrvatske. Poduzećima je puno lakša varijanta izlaska iz problema stečaj, taj način rješavanja duga primjenjuju Njemačka, Velika Britanija i Italija. Neka nam ovog puta budu modeli i primjer. HSS podržava da 3/4 plaće ne smije pod ovrhu što se predlaže ovim zakonom, ali upozoravamo da mnogi u Slavoniji rade za plaću od 2,5-3 tisuće kuna”, istaknuo je Vlaović te rekao kako je to glavni razlog nastajanja problema o kojem se raspravlja – blokiranih građana.

“Smještaj deložiranih na samo osam mjeseci nakon deložacije u socijalni stan po nama nije rješenje, nakon osam mjeseci ti građani su i dalje socijalni slučajevi jer u našim gospodarskim uvjetima ovršeni građani za to vrijeme teško će naći rješenje svog problema. Ponovo će na redu biti država putem centara za socijalnu skrb te postavljam pitanje je li nadležno ministarstvo dalo očitovanje o takvom načinu rješavanja problema deložiranih i ovršenih? Kod donošenja zakona važno je apostrofirati socijalnu komponentu. Klub HSS-a podržat će izmjene Ovršnog zakona koji smatramo prijelaznim rješenjem do donošenje potpuno novog zakona koji će riješiti većinu problema građana Hrvatske”, zaključio je Vlaović.

INFORMACIJEKONTAKTKARTA

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA

Ulica kralja Zvonimira 17
HR-10000 ZAGREB
e-mail: hss@hss.hr

PODACI

OIB: 56890881647
IBAN: HR4824020061100749247
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

TAJNIŠTVO

t: +385 1 45 53 627
t: +385 1 45 53 624
f: +385 1 45 53 631

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.